Győr maradt a magyar sport fellegvára

Győr+ Fotó: O.Jakócs Péter
2024.06.03. 12:37

A néhány évvel ezelőtti Covid-járvány a sportban is komoly problémákat okozott. Bajnokságok, világversenyek maradtak el, becsületesen felkészült sportolók munkája veszett kárba, klubok szűntek meg vagy kerültek nagyon nehéz helyzetbe. A győri sport mindezt nemcsak hogy átvészelte, hanem a járvány okozta károk után virágkorát éli.

A csapatsportokra különösen büszkék lehetnek a szurkolók. A kézilabda hagyományosan a város sikersportága kiemelkedő hazai és nemzetközi eredményekkel. Az Audi ETO szombaton még ötszörös Bajnokok Ligája-győztesként az utóbbi években is állandó résztvevője a klubkézilabda csúcsát jelentő BL négyes döntőnek, az idén pedig 2019. után ismét felült a kézilabda trónjára. A csapat 2020 óta kétszer arany-, kétszer ezüstérmes lett a bajnokságban, és egyszer a Magyar Kupát is megnyerte. Az Audi ETO szinte minden játékosa saját nemzete válogatottjában ott lesz a párizsi olimpián is.

Férfikézilabdában tíz év szünet után lesz újra NB I.-es csapata a városnak, hiszen a Győri ETO-UNI FKC mint a másodosztály bajnoka került vissza a hazai elitbe. Az új idényre a játékoskeret is átalakul, hiszen több klasszist is igazoltak a zöld-fehérek.

Az ETO FC Győr labdarúgóinak köszönhetően futball-láz söpört végig a városon az elmúlt hetekben, hiszen a csapat kilenc év távollét után harcolta ki az NB I.-es tagságot. A klub női szakága négy éve még a bennmaradásért küzdött, azóta háromszor lett ezüstérmes az NB I.-ben, és háromszor megnyerte a Magyar Kupát.

A SERCO-UNI Győr továbbra is a magyar női kosárlabda-bajnokság egyik legerősebb klubja, a tavasszal véget ért szezonban bajnoki döntőt játszott a Diósgyőr ellen, és végül ezüstérmet szerzett, így újra ott lehet a sportág Bajnokok Ligájának számító Euroligában. A SERCO-UNI Győr öt felnőtt válogatott játékost adott az újra a kontinens legjobbjai közé tartozó magyar válogatottba.

Az UNI ETO HC jégkorongozói az Andersen Ligában lettek elsők, úgy, hogy elsősorban a saját utánpótlás bázisuk tehetségeiből állt a csapatuk. Utóbbi megállapítás az UNI-Graboplast VSE vízilabdásaira is igaz, ebben a sportágban is hazai központ lett Győr. Több profi klub is együttműködik a Széchenyi István Egyetemmel, így az élsportoló hallgatók tanulmányaik mellett is folytathatják karrierjüket.

Az egyéni sportágak az evezéstől a birkózáson át a judóig több, egy szakosztályos egyesület mellett két nagy klubban leltek otthonra. A Győri Atlétikai Club, valamint a Rába ETO SE rengeteg fiatalnak biztosít lehetőséget, és a versenysportban is szép sikereket érnek el. A GYAC-nak biztosan ott lesz két tornásza az olimpián, mint ahogy a Graboplast VSE kajak-kenu szakosztálya, és a Győri Úszó SE is küld sportolókat az olimpiára.