Egy város zöld-fehérben

Venesz Klaudia Fotó: MekliZ Fotóstúdió
2024.05.26. 11:15

Ámulatba ejtő teljesítmények, méltatlan mélybe zuhanás és a felemelkedés lehetősége – óriási hullámok egy csapat életében. Az ETO-ra figyeltek a Verebes-korszakban, adtunk kiváló játékosokat a világnak a kilencvenes években, kilenc éve pedig a két vállra fektetett egyesülettől zengett a sajtó.

A Rába ETO minden kétséget kizáróan az 1981/82-es szezonban érte el legnagyobb sikereit. A bajnokságot lélegzetvisszafojtva figyelték a sportrajongók és azok is, akiket ma nemes egyszerűséggel csak divatdrukkernek hívnánk. Győr futball-lázban égett és fürdött a dicső napok fényében. Mindenki tudta Pardavi, Szentes, Hannich vagy Hajszán nevét.

Az ETO 55 évet töltött az NB1-ben, a klub összenőtt a várossal, mint az Ipar utca a meccsnapi forgalomirányítással. 2015-ben azonban, amikor a licenceljárást folytatták, a csapat pénzügyi csődben volt, emiatt visszasorolták az NB III-ba. A teljes döbbenetből apátiába esésbe, majd az alsóbb osztályban való focizgatásokba nem fáradt bele a törzsszurkolók gárdája: hűségesen kísérték kedvenc játékosaikat, mert „sose halunk meg”.

Az ETO menetelt és felkapaszkodott az NB II-ig. Még mindig a régi csapat árnyékában, méltatlanul csak a legjobb 28 közé. A szebb napokat látott klubot állandó vádak érik a játékos-igazolások miatt. Sokan sajnos nem gondolnak bele abba, hogy a kinevelt utánpótlás a csőddel együtt „ment a levesbe”, gyakorlatilag szabadon távozhattak a fiatal tehetségek, mindenféle anyagi ellentételezés nélkül. Az NB II-es szereplés ugyan már vonzóbb a focisták számára, de még mindig nem elég.

És jött a 2023/24-es szezon. Az évet szép győzelmek és megdöbbentő vereségek tarkították. Közben februárban menesztették a csapat éléről Antonio Muñoz-t, de az őt váltó Szejgej Kuznyecov sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Áprilisban Borbély Balázst nevezték ki a vezetőedzői pozícióba és úgy tűnik, az ETO új lendületet kapott érkezésével. Méghozzá akkorát, hogy a váltás utáni első meccset mindjárt 5 góllal húzta be a csapat a Mosonmagyaróvár együttese ellen és a siker azóta is töretlen.

Borbély behozta a csapatot az álmok kapujába, a Vasas elleni mérkőzésen pedig realizálódott a feljutás esélye. Győr felállt és egy emberként szurkol az ETO FC Győr csapatának. Az Ajka együtteséhez ezer vendégszurkoló érkezik annak reményében, hogy végre, kilenc év után átlépjük a pokol kapuját és újra élvonalbeli klubja lehet városunknak.

A vasárnap 17:30-kor kezdődő mérkőzést a Széchenyi téren kivetítőn kísérhetik figyelemmel a sportbarátok. Szurkoljunk együtt, mert:

„Mi vagyunk a győriek, olé! Olé!”

Az ETO-s hölgyek szintén ma játsszanak sorsdöntő mérkőzést a bajnoki címért a Fradival! Az M4 Sport mindkét találkozóról tudósít:

Kapcsolódó témák: #ETO FC Győr | #sport |