A Honvéd vagy a Vasas láthatja kárát az ETO nagy terveinek

MTI Fotó: ETO FC
2023.07.28. 12:55

Az élvonalba visszajutni szándékozó Budapest Honvéd és Vasas FC láthatja kárát az ETO FC Győr nagyratörő terveinek a labdarúgó NB II következő idényében, amely vasárnap kezdődik.

Győrben tavaly februárban jelentették be, hogy Világi Oszkár, a MOL-csoport vezérigazgató-helyettese, a MOL igazgatóságának tagja lett az ETO FC-t működtető gazdasági társaság tulajdonosa. A szlovák bajnokságban legutóbb ezüstérmes dunaszerdahelyi klubot is fenntartó üzletember akkor kijelentette, egyik célja, hogy a csapat visszakerüljön az élvonalba, ennek érdekében pedig “a következő szezon elejére készen kell lennie a csapatnak arra, hogy feljusson”.

A nyári erősítések alapján úgy tűnik, Világi tartja magát a másfél évvel ezelőtt megfogalmazott terveihez. A tavaszi keretből 19 magyar futballista távozott, a 14 érkező között pedig van román, szudáni, montenegrói, osztrák, mali, szlovák és argentin játékos is, tehát a remélt feljutás érdekében a tulajdonos még a magyar szövetség által biztosított központi támogatásokról is lemond, amely a Merkantil Bank Ligában nem jár idegenlégiósok szerepeltetése esetén.

A csapatot továbbra is a márciusban kinevezett spanyol Antonio José Munoz Guzmán irányítja vezetőedzőként.

Hasonlóan nagy változások történtek Kispesten is: 19-en távoztak, köztük az összes külföldi, és egyelőre nyolcan érkeztek, köztük a korábban Olaszországban, Angliában és Hollandiában is megfordult Adorján Krisztián, a Slovan Bratislavát hat év után elhagyó Holman Dávid, illetve a Magyar Kupa-címvédő Zalaegerszegtől igazolt Kálnoki-Kis Dávid. Az együttest Pinezits Máté irányítja, aki korábban Sopronban és az MTK utánpótlásában is dolgozott, majd 2020 nyarán érkezett a Magyar Futball Akadémiára, ahol három szezonon keresztül vezette az U19-es csapatot.

A Vasastól 13 futballista távozott és heten érkeztek, a kispadon pedig maradt vezetőedzőként Desits Szilárd, akivel az előző – élvonalbeli – idényt befejezték az angyalföldiek.

Az ETO FC Győr a városi rivális Gyirmót otthonában kezdi az új szezont, a Honvéd a Csákvár vendége lesz, a Vasas FC pedig a Budafokot fogadja, amelytől kikapott a MOL Magyar Kupa tavaszi elődöntőjében.

Az erőviszonyok alapján úgy tűnik, a többi csapatnak nincs reális esélye az első két hely valamelyikének megszerzésére. A bennmaradásért vélhetően nagyobb lesz a harc, mint a feljutásért, ugyanis a létszámcsökkentés miatt négy együttes esik majd ki az NB II-ből, amelyet így a következő szezontól 18 klub helyett 16 alkot majd.

A mezőnyben egyetlen újonc szerepel, az NB III keleti csoportját veretlenül megnyerő BVSC-Zugló, amely az osztályozót is sikerrel vette. Egy olyan csapat lesz, amely albérletbe kényszerül, ugyanis a Nyíregyháza Spartacus – saját stadionjának újjáépítése miatt – Balmazújvárosban rendezi hazai mérkőzéseit.

A Merkantil Bank Liga 1. fordulójának programja:
vasárnap:

Nyíregyháza Spartacus FC-BFC Siófok, Balmazújváros 17.30
BVSC-Zugló FC – Szombathelyi Haladás 17.30
Gyirmót FC Győr-ETO FC Győr 17.30
HR-Rent Kozármisleny – Tiszakécskei LC 19.00
Aqvital FC Csákvár-Budapest Honvéd 19.00
FC Ajka-Soroksár SC 19.00
Vasas FC-Budafoki MTE 19.00
Kolorcity Kazincbarcika SC – Szeged-Csanád Grosics Akadémia 19.00
Pécsi MFC-Credobus Mosonmagyaróvár 19.00

Kapcsolódó témák: #ETO FC Győr | #Gyirmót FC | #NB II |