Világi Oszkár: Az a cél, hogy elsők legyünk

Pécskai István Fotó: O. Jakócs Péter
2023.07.26. 18:26

Másfél évvel ezelőtt lett Világi Oszkár az NB II-ben szereplő ETO FC tulajdonosa. A szlovák élvonalbeli DAC első embere Dunaszerdahelyen sikeres élvonalbeli csapatot épített, amely a nemzetközi porondon is rendre szerepelhet. Az üzletember azért dolgozik, hogy mindez Győrben is sikerüljön neki. Az ETO helyzetéről a 2023–24-es idény kezdete előtt beszélt Világi Oszkár a Győr+ Médiának.

A csapat kerete alaposan megerősödött a nyári átigazolási szezonban. Optimista az új idényt illetően?

A munkát elvégeztük. Amit megígértünk tavaly, hogy a fiatalokat tapasztaltabb játékosokká tesszük a tavaszi szezonban, sikerült elérni. Az NB II-ben az ETO fiataljai töltötték a legtöbb percet a pályán. Melléjük hoztunk új, nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosokat. 18-an távoztak, 14-en érkeztek, tehát alaposan átalakítottuk a keretet. Mind a hét fiatal játékosunk 2004 után született. A csapathoz érkezőket tapasztalt, jó futballistáknak tartjuk. Készen állunk arra, hogy remek szezonunk legyen.

Mi indokolta, hogy légiósokkal erősítsék meg a keretet?

Elsősorban azért gondoltam, hogy így kell lennie, mert a fiatalok mellé szerettünk volna rutinos játékosokat hozni. A nehéz percekben fontos, hogy olyan futballisták is legyenek a pályán, akik komoly élvonalbeli és nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek. A másik ok: ha sikerül kivívni a feljutást az első osztályba, akkor az NB I mezőnyében jó csapatunknak kell lennie. Nem szeretnénk esetlegesen olyan helyzetbe kerülni, hogy a feljutást követően kelljen játékosokat keresni. Idejében elkezdtük a csapat építését.

Ezek szerint az ETO célja, hogy visszaverekedje magát az élvonalba?

Úgy gondolom, aki nem szeretne első lenni, az ne menjen focizni. Dunaszerdahelyen és Győrben is mindig azt mondom, a cél, hogy elsők legyünk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez az álom megvalósuljon. Bízom benne, hogy jó teljesítménnyel tudunk majd küzdeni a feljutásért. Ha ez sikerül, készen kell lenni, hogy az NB I-ben is megálljuk a helyünket.

A külföldi játékosok szerepeltetésével jelentős, 200-300 millió forintos MLSZ-támogatástól esik el a klub. Ez mennyire érinti érzékenyen az ETO-t?

Minden veszteség érzékenyen érint bennünket. A másik oldalról viszont azt kell látni, hogy vannak terveink, a csapat építkezik. Az építkezésnek pedig most abban a fázisában vagyunk, hogy nem azt nézzük, mitől esünk el, hanem azt, hogy milyen lépéseket teszünk a jövőnk érdekében. Ez a döntés született, s emellett ki is állunk.

Hetek óta pletykálják, hogy új főszponzor érkezhet az ETO-hoz. Ezzel kapcsolatban mi az igazság?

Nem várható új támogató érkezése, enélkül kezdjük az új szezont. Persze mindenki örülne, ha új szponzor érkezne a klubhoz. Úgy gondolom, ehhez előbb azonban jó teljesítményt kell nyújtania a csapatnak. Ha így lesz, könnyebben tudunk majd tárgyalni az esetleges jövőbeli támogatókkal. Szükségünk van a segítségre, hiszen akkor gyorsabban fejlődhetünk, erősebbek tudunk lenni. A megfelelő pénzügyi háttér nagyon fontos a klub életében, ez biztosítva van. Ha nagyobb anyagi forrásunk lenne, persze még gyorsabb ütemben fejlődhetnénk.

A DAC rendre telt ház, több ezer szurkoló előtt léphet pályára hazai pályán. Mi szükséges ahhoz, hogy az ETO stadionjába is sikerüljön visszacsábítani a nézőket?

Úgy nehéz visszahozni a szurkolókat, ha nincsenek győztes mérkőzések. A tavalyi szezonban sajnos sok meccset buktunk el otthon, aminek az is volt az oka, hogy többségében a fiatalok játszottak. Nagy volt számukra a nyomás, a győzelmi kényszerrel nem tudtak megbirkózni. Ennek az árát fizettük meg a legutóbbi idényben. Jó meccseket kell játszanunk, és akkor a szurkolók vissza fognak térni az ETO stadionjába. A jó futballt mindenki szereti látni, Győr nagy város, a klub pedig régi és patinás. Remélem, hogy a csapat hamarosan telt ház előtt futballozhat.

Másfél évvel ezelőtt lett az ETO tulajdonosa. Milyen tapasztalatokat szerzett eddig? Hogy érzi magát Győrben?

Mindig szeretem, ha valami fejlődik és építkezik. Győrrel összefüggésben pozitív az életérzésem. Remélem, hogy ez győzelmekké is átalakul. Azért jöttünk ide, hogy jó csapatot építsünk. Szeretnénk visszahozni a nézőket és a büszkeséget Győrbe. Szeretnénk, ha az emberek ismét büszkék lennének a győri labdarúgásra.

Kapcsolódó témák: #labdarúgás | #NB II |