Árvíz: folyamatos készültségben a szakemberek

Győr+ Fotó: Vig Norbert
2024.06.06. 18:17

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatója az Igazgatóság területén levonuló árhullámról.

Az Igazgatóság területén tegnaptól a vízügyes szakemberek III. fokú árvízvédelmi készültségben 24 órás ügyeletet látnak a:

  • 01.03. Vének-dunaremetei árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
  • 01.04. Dunaremete-rajkai árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
  • 01.05. Vének-dunaszentpáli árvízvédelmi szakasz Bácsai gátőrjárásán.

A fent említett szakaszokon 24 órában vészőrszolgálat működik, amely során a vízügyes kollégák folyamatosan járják és ellenőrzik a töltéstesteket, esetleges jelenség (buzgár, fakadóvíz, púposodás) észlelésekor pedig beavatkoznak.

Nagybajcsnál 8 órakor 642 cm volt a vízállás, azóta kissé csökkent. Ez tetőzés körüli értéket jelent, de a bősi erőmű üzemeltetése miatt még kisebb vízszintváltozás lehet a következő órákban.

A Mosoni-Duna torkolatában a torkolati műtárgyat ma hajnalban a vízügy lezárta, hogy kevésbé érvényesüljön a nagy Duna visszaduzzasztó hatása. Az árvízkaput délután ismét kinyitották, mert kiegyenlítődött a vízszint.

Győrben elindították a pataházi szivárgót, melynek üzemeltetésével megakadályozható, hogy a Mosoni-Duna töltésén átszivárgó víz a környező lakóépületeket elérje.

Az Abdai árvízkapu szombat óta zárva van. Ez a műtárgy akadályozza meg a magasabb árvizeket a Hanság területein. 

Továbbra is II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a 01. 05. számú Vének-dunaszentpáli árvízvédelmi szakasz Győr-révfalui és Zámolyi gátőrjárásain.

  1. fokú az árvízvédelmi készültség a 01. 01. számú Esztergomi, és a 01. 02. Komárom-almásfüzitői árvízvédelmi szakaszon. Komáromnál 580-600 cm, Esztergomnál pedig 560-580 cm körül a ma esti és a holnap reggeli órákban várható a Duna tetőzése.
  1. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a:
  • 01. 07. számú Mosoni-Duna -Rábcamenti árvízvédelmi szakasz Abdai, Kunszigeti és Mecséri gátőrjárásain,
  • 01. 08. számú Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz Ikrényi és Rábapatonai gátőrjárásain,
  • 01. 11. számú Győr-Koroncói árvízvédelmi szakaszon,
  • 01. 12. számú Koroncó-Mórichidai árvízvédelmi szakasz Mérgesi és Rábaszentmiklósi gátőrjárásain.

Belvízvédekezés szempontjából:

  1. fokú a belvízvédelmi készültség a 01. 05. számú Mosoni-Duna bal parti belvízvédelmi szakaszon és I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben a 01. 03. Duna menti és a 01. 06. Rábca menti belvízvédelmi szakaszon.

Az Észak-dunántúli Igazgatóság területén összesen 341 fő vesz részt védekezésekben. 24 fő belvízvédekezés során, 317 fő pedig árvízvédekezésben lát el szolgálatot.

Kapcsolódó cikkeink:

Kapcsolódó témák: #árvíz | #ÉDUVIZIG |