Árvíz: a győriek biztonságban vannak

Zombai-Kovács Ákos Fotó: Vig Norbert
2024.06.05. 20:51

A vízgyűjtőkön lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében komoly árhullám vonul le a Dunán és mellékfolyóin. Győrt is elérte az árhullám, itt azonban a jól kiépített töltések megvédik a várost. Szerdán a vízügyi igazgató és a polgármester a Mosoni-Duna parton értékelték az árvízi helyzetet.

A vízgyűjtőkön lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében komoly árhullám vonul le a Dunán és mellékfolyóin. Dél-Németországban és a német-osztrák határ közelében katasztrófahelyzet alakult ki az áradás miatt, ahol nincsenek védművek, településeket öntött el a víz. Az árvíznek halálos áldozatai is vannak. Győrt is elérte az árhullám, itt azonban a jól kiépített töltések megvédik a várost. Szerdán a vízügyi igazgató és a polgármester a Mosoni-Duna parton értékelték az árvízi helyzetet.

A keddihez képest szerdára, újabb közel 1 métert jött föl a Mosoni-Duna vize. Továbbra is árad a Duna, a Mosoni-Duna és a Rába is a térségben. A szerdai adatok alapján csütörtök este tetőzhetnek a folyók, a Duna a Szigetközben 650, míg a Mosoni-Duna Győrnél, nagyjából 600 centiméteren.

”Bécs fölött, Kienstocknál már tetőzött a Duna, ebből nagyjából ki tudjuk számítani, hogy nálunk a Szigetközben és Győrben is csütörtök este érik el legmagasabb szintjüket a folyók, a Duna 650, a Mosoni-Duna 600 centiméter körül tetőzik, a szigetközi szakaszon harmadfokú készültség van szerda déltől, míg Győrben másodfokúra emeltük az árvízvédelmi készültséget” – mondta Németh József, az ÉDUVIZIG igazgatója.

A polgármester is megnézte az áradást, dr. Dézsi Csaba András a vízügyi igazgatóval közösen járták be a rakpartot. A városvezető azt mondta, árvíz van, de ez nem okoz komoly gondokat.

”Az a lényeg, hogy emberéletek ne legyenek veszélyben, szerencsére bár árad a folyó, a város biztonságban van, mi győriek hozzászoktunk már, hogy a folyók városában időnként kicsit átírja az életünket a víz, de ahogy tapasztaltam, komoly gond a városban nincs a folyók mentén” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András.

Németországban halálos áldozatokat is követelt az árhullám. Ott nincsenek védművek, így az áradás rengeteg utat és házat is elöntött. A győriek, hála a töltéseknek és a szakembereknek, biztonságban vannak.

”Jó azt látni, hogy a vízügyi szakemberek, de ha kell a katasztrófavédelmisek is, értik és teszik a dolgukat, valamint a védműveink is kitűnő állapotban vannak, köszönöm mindenkinek, aki részt vesz a magas szintű védekezési munkálatokban, ahogy mi a Városházán is hozzátesszük a magunk munkáját ehhez” – tette hozzá a polgármester.

A szakemberek arra számítanak, hogy a csütörtöki tetőzés után viszonylag lassú, elhúzódó apadás kezdődik majd a folyók mentén. Ezután kezdődhet meg a takarítás és a fertőtlenítés Győrben is.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #árvíz | #Duna | #galéria | #híradó |