Tetőzik a Duna Nagybajcsnál, Győr védelméért lezárták a Mosoni-Duna torkolati műtárgyat

MTI Fotó: Vig Norbert
2024.06.06. 14:15

Ezekben az órákban tetőzik a Duna Nagybajcsnál harmadfok feletti vízállással, ezért egy időre lezárták a Mosoni-Duna torkolati műtárgyat, hogy Győr biztonságáért csökkentsék az érintett Duna-szakasz terhelését - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön.

A szigetközi folyószakaszon 317 szakember vesz részt az árvízi védekezésben és lát el 24 órás őrszolgálatot. Budapesten szombaton a kora reggeli órákban várható a tetőzés az alsó rakpart szintjét 10-20 centiméterrel meghaladó vízállással. A hajózók figyelmeztetést kaptak, hogy a parttól csak a lehető legnagyobb távolságra közlekedhetnek, és törekedniük kell a hullámkeltés minimalizálására.

A tájékoztatás szerint a Duna német és osztrák részvízgyűjtőin nem volt számottevő csapadék az elmúlt 24 órában, a még hulló eső legfeljebb csak az apadás ütemét befolyásolhatja, az áradás mértékét már nem.

Nagybajcsnál az árvízvédelmi munkálatokról a helyszínen egyeztetett kollégáival Láng István főigazgató, a védekezést koordináló Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője. Az árvízi jelenségek, mint például a buzgár vagy a káros szivárgások ugyanis szinte észrevétlenül kimoshatják a gátak anyagát, ami annak az összeroskadásához és a mentesített terület elárasztásához vezethet. Ezért rendkívül fontos szerepe van a szakképzett őrszolgálatnak, amely képes észlelni és minősíteni ezeket a veszélyforrásokat, ez alapján pedig meghatározhatók a szükséges vízügyi beavatkozások – ismertette a főigazgatóság.

A vízügy szakemberei továbbra is folytatják az árvízvédelmi munkálatokat valamennyi érintett folyón, így a Rábán, a Murán, a Dráván, a Tarnán és a Zagyván is. A növényzet tavaszi burjánzásának köszönhetően az érkező víz magasabb szinten és lassabban képes csak áthatolni az ártéren, ami lassítja az árvíz levonulását – olvasható a közleményben.

Galéria: Vig Norbert

Kapcsolódó témák: #árvíz | #Győr |