Négykezes séfvarázslat Győrben

Kárpát Zsolt Orosz Sándor
2023.01.31. 14:36

Felejthetetlen gasztronómiai élmény részesei lehettek mindazok, akik megízlelhették Mészáros Ádám menüsorát. A két Michelin-csillagos séf Győr egyik éttermében, a házigazda konyhafőnökkel közösen készített egy 6 fogásos különleges borvacsorát.

Mészáros Ádám rendszeresen járja az országot, és szívesen dolgozik vidéki éttermekben, ugyanis szeretné, ha ezzel is segíthetné a nehéz helyzetben lévő magyar vendéglátást.

„Igyekszünk egymástól is tanulni, inspirálódni. Nagyon sokszor megkérdezik, hogy egy séfet mi inspirál, mi az, ami motiválja. Többek között a közös munka. Évek óta azt mondom, hogy szeretnék olyan vacsoraesteket, ahol minél több séffel készíthetünk ételeket, amiben benne van az adott hely, annak a története, és a hagyományok. Nagyon szeretem a magyar ízeket, világ életemben igyekeztem a munkásságomba ezt beleépíteni. Amellett, hogy a francia konyha nagyon meghatározó az én múltamban és valószínű a jövőmben is” – mesélt ételkészítés közben Mészáros Ádám. A két Michelin-csillagos konyhafőnök mindig arra törekszik, hogy együttműködjön a házigazda séffel. Minden alapanyagnak passzolnia kell, akkor lesz az egész menüsor egységes.

„Bárhova is megyek mindig egy szoros együttműködésben dolgozunk a házigazda séffel. Megbeszéljük, hogy mi az amit ő elképzel, és mi az a vonal amit én, és ezt az egészet, hogy tudjuk egy menüsorba összefűzni. Ne legyen az, hogy egy alapanyagot mindketten használunk. Egy menüsornak mindenképpen íve kell, hogy legyen. Elinduljunk lentről és megérkezzünk a csúcsra” – tette hozzá Mészáros Ádám.

Precíz, pontos munkára van szükség, hogy a vendégek tökéletes tányért kapjanak, például egyesével kell leválogatni a petrezselymet, ami jégre kerül. A konyhában mindenki összhangban dolgozik.

Egy ilyen hat fogásos vacsora komoly előkészületeket igényel. Ebben az esetben is szinte már a hét elején megkezdődött a munka. Legalább 3-4 nap kell ahhoz, hogy csütörtök és péntek estére minden a tányérra kerülhessen.

„Ádám szerdán csatlakozott a csapatunkhoz. Késő estig előkészítettük az alapanyagokat és az ételeket. A csütörtök is korán indult, és megállás nélkül, a vacsora kezdetéig dolgoztunk. Vannak persze olyan elemek, amik tálaláskor frissen sülnek, mint például a kacsa. Ádámnak is voltak olyan dolgai, amit otthon elkészített és hozott. Az biztos, hogy egy ilyen vacsoraestben rengeteg közös munkánk és energiánk van” – mondta a rövid pihenő idejében Kovacsics Koksza István, a házigazda séf.

Győrben van igény a gasztronómiai élményekre, állítja a hotel és étterem tulajdonosa. Már többször sikerrel rendeztek ehhez hasonló borvacsorát. Ezúttal mindkét este 50-50 vendéget nyűgözött le a magyar és a francia konyha fúziója.

„Jókor éreztünk rá arra, hogy érdemes ilyen esteket szervezni, azt látjuk, hogy a híres séfek megmozgatják vendégeink érdeklődését. Ez már a negyedik különleges borvacsoránk és biztosan állíthatom, hogy van igény az ilyen rendezvényekre. Valamennyit teltházzal bonyolítottunk le” – nyilatkozta Dudits Gergely a Révész Hotel és Étterem tulajdonosa.

A séfek négykezes, 6 fogásos vacsoráját még részletesebben bemutatjuk a jövő heti Panír című műsorunkban.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #ételek | #Főzőműsor | #híradó | #Panír |