Szijjártó: mi kizárólag Magyarország érdekeit képviseljük – cikkünk frissül

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala
MTI
2022.03.15. 06:55

Értesülések szerint Csehország, Lengyelország és Szlovénia vállalta, hogy fegyvereket szállít Ukrajnába, ennek a részleteit beszélik meg kedden Kijevben az ukrán vezetéssel. Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnába, ezért a magyar miniszterelnök nem vesz részt a tárgyaláson - olvasható az Origo honlapján.

Hirdetés

Az ukránok visszautasítják, hogy rakétát indítottak volna Fehéroroszország irányába

Az ukrán hadsereg nem indított Tocska-U rakétát Fehéroroszország irányába – közölte Olekszij Danyilovra, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkárára hivatkozva kedden az RNBO sajtószolgálata.

“Tiszta ostobaság Lukasenka azon kijelentése, hogy az országát állítólag ukrán területről kilőtt Tocska-U rakétával támadták volna” – idézte a sajtószolgálat Danyilovot.

Előzőleg Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta, Ukrajnából elindított rakétát fogtak el két nappal korábban a fehérorosz haderők. Hozzátette: ellenállnak azon kísérleteknek, hogy belerángassák az országot “a határon túl dúló konfliktusba”.

A kijevi kormány pénteken azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Fehéroroszország elleni “színlelt ukrán” légitámadásokkal akar szoros szövetségesének ürügyet fabrikálni a háborúba való belépéshez. Minszk eddig az orosz erőknek a területén történő átengedése révén érintett az ukrajnai konfliktusban.

Júliusig megépülhet a Bulgária és Görögország közötti gázvezeték

Az építő ígéretei szerint július elsejéig elkészülhet a Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektor, amelynek immár nemcsak Bulgária energiaellátása szempontjából van kiemelt jelentősége – jelentette be Rumen Radev bolgár államfő kedden Bukarestben, ahol Klaus Iohannis román elnökkel tárgyalt.

Több mint 100 ezer ingyenes szolidarítási jegyet állított ki a vasúttársaság

A vasúttársaság az ukrajnai háború kezdete óta biztosítja a határállomásról, azoknak az embereknek, családoknak az ingyenes közlekedést, akik Magyarországra érkeznek. Az utasokat többnyire különvonatok, másrészt a megerősített menetrend szerinti vonatok szállítják elsősorban Budapestre. A mai napon meghaladta a 100 ezret a kiadott szolidaritási jegyek száma.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szijjártó: mi kizárólag Magyarország érdekeit képviseljük

Mi kizárólag Magyarország érdekeit képviseljük és nem lehet más a célunk, mint hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök miért nem utazik a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfővel közösen Kijevbe, a politikus kiemelte: Magyarország békéjéhez és biztonságához az kell, hogy se katonát, se fegyvert “ne küldjünk a háborúba és Magyarország területén keresztül ne engedjük” a fegyverek szállítását Ukrajnába.

“Tiszteletben tartjuk, ha más országok másképp döntenek, de nekünk Magyarország biztonsági érdekeit kell szem előtt tartani” – fogalmazott Szijjártó Péter az MTI kérdésére.

Magyarország energiaellátása a következő időszakban is biztosítva lesz

Magyarország energiaellátása a következő időszakban is biztosítva lesz, az EU-ban nem lesznek olyan szankciók, amelyek az olaj- vagy a gázellátást érintenék – szögezte le Varga Mihály pénzügyminiszter kedden az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozását követő sajtótájékoztatóján.

A pénzügyminiszter kijelentette: az orosz energiahordozók elzárását követelőknek is be kell látniuk, hogy energiabiztonsági, valamint versenyképességi szempontok miatt sem lehet lecserélni az orosz kőolaj és gáz beszerzését.

Varga Mihály arra is kitért, hogy azok az uniós tagállamok, amelyek szomszédosok Ukrajnával, rendkívüli terhet viselnek az orosz-ukrán háború miatt, ezek a tagországok fogadják be a legtöbb ukrán menekültet, és ezen államok gazdaságait érintik leginkább a háború következményei és az Oroszország elleni szankciók hatásai.

Oroszország akár vegyi fegyvert is bevethet Ukrajnában

Oroszország egy megtévesztő hadművelet részeként akár vegyi fegyvert is bevethet ukrajnai háborújában – jelentette ki a NATO főtitkára kedden Brüsszelben, kifejezve a szövetség emiatti aggodalmát.

Jens Stoltenberg, a NATO-tagországok védelmi minisztereinek szerdára tervezett rendkívüli tanácskozását megelőzően tartott sajtótájékoztatóján hangoztatta: vegyi fegyverek használata teljes mértékben elfogadhatatlan, és szembemegy a nemzetközi kötelezettségekkel. A NATO a vegyi fegyverek mellőzésére szólítja fel Oroszországot – fűzte hozzá.

A főtitkár hangsúlyozta: a szövetség hónapok óta hallgatja “Oroszország hazugságait”. Moszkva azt állította, hogy nem áll szándékában megtámadni Ukrajnát, mégis megtette. Azt állította, hogy kivonja csapatait a térségből, még többet szállított oda. Azt állította, hogy megvédi a civileket, azonban az orosz hadsereg civileket gyilkol. Most abszurd állításokat tesz az ukrajnai biológiai laboratóriumokról és vegyi fegyverekről, “ami szintén csak egy újabb hazugság” – mondta Stoltenberg.

Az elmúlt húsz napban 1,4 millió gyermek kényszerült menekülésre

Az elmúlt 20 napban mintegy 1,4 millió gyermek kényszerült menekülésre Ukrajnából a háború miatt – közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF.

James Elder, a szervezet szóvivője genfi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy szinte minden másodpercben menekültté válik ott egy gyermek.

Keddre több mint 2,95 millióra nőtt az Ukrajnából elmenekült emberek száma az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legutóbbi számítása szerint – emlékeztetett az AP hírügynökség.

Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnába, ezért a magyar miniszterelnök nem megy Kijevbe tárgyalni

Értesülések szerint Csehország, Lengyelország és Szlovénia vállalta, hogy fegyvereket szállít Ukrajnába, ennek a részleteit beszélik meg kedden Kijevben az ukrán vezetéssel. Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnába, ezért a magyar miniszterelnök nem vesz részt a tárgyaláson – olvasható az Origo honlapján.

Az ukrán gazdák az orosz megszállás ellenére, zászlókkal fellobogózott traktorokkal és mezőgazsdasági járművekkel keltek útra hogy megkezdjék az ilyenkor szokásos vetést.

Erről a Kyiv Post is beszámolt a Twitteren:

Orosz ellenőrzés alá került Herszon megye egész területe

Ellenőrzésük alá vonták az orosz fegyveres erők a dél-ukrajnai Herszon megye egész területét – jelentette be kedden Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Kijevben 35 órás kijárási tilalmat rendelnek el a harcok fokozódása miatt

Kijárási tilalmat rendelnek el az ukrán fővárosban, Kijevben kedd este 8 órától csütörtök reggel 7 óráig, miután a városon kívül állomásozó orosz erők több lakóházat is eltaláltak – jelentette be Vitalij Klicsko polgármester.

A legutóbbi támadásban két ember meghalt – mondta.

Hozzátette: tilos a városban külön engedély nélkül közlekedni, kivéve, ha valaki az óvóhelyre tart.

“A főváros Ukrajna szíve, és meg fogjuk védeni. Kijevet, amely jelenleg Európa szabadságának és biztonságának szimbóluma és előretolt támaszpontja, nem fogjuk feladni” – hangoztatta a polgármester.

Az EU újabb gazdasági szankciókat fogadott el, biztonságban a magyar energiaellátás

Ekkor érhet véget a háború?

Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadója arról beszélt, hogy szerinte mikor érhet véget a háború, írta a BBC. Kétféle forgatókönyvet említett. – írja az origo.hu.

Orosz illetékes szerint nem lesz élelmiszerhiány az országban

Az egyik orosz miniszterelnök-helyettes szerint nincs veszélye annak, hogy élelmiszerhiány alakuljon ki vagy szűküljön a választék az országban, egyben óvta a lakosságot attól, hogy tartalékokat halmozzon fel.

Viktória Abramcsenko szerint Oroszország ellátja magát alapvető élelmiszerekkel és tovább bővíti az importkínálatot, hogy növelje a választékot az orosz fogyasztók számára.

“Új irányba tereljük a piacot, kölcsönösen előnyös kereskedelmet alakítunk ki, és bővítjük a partnerhálózatot a baráti országokkal” – mondta az illetékes.

Ukrán tisztviselők szerint több mint kétezer civil halt meg Mariupolban

Több mint kétezer civil halt meg eddig a megszállt dél-ukrajnai Mariupol kikötővárosban – közölték kedden kora reggel a helyi hatóságok.

Az áldozatok számát nem lehet független forrásból ellenőrizni.

Erős robbanások hallatszottak Kijev központjában reggel

Legalább három erős robbanást hallottak kedd reggel az AFP francia hírügynökség újságírói az ukrán főváros, Kijev központjában, de eredetüket nem lehetett azonnal tudni.

A beszámoló szerint a távolban felszálló füstoszlopot lehetett látni, de nem tudtak a helyszínre menni, mert az ukrán fővárosban helyi idő szerint reggel hétig éjszakai kijárási tilalom van érvényben.

Az ilyen detonációkat néha légvédelmi fegyverek okozzák. Egyelőre nem volt hivatalos nyilatkozat a történtekről.

A harcok az elmúlt napokban felerősödtek Kijev körül, a várost szinte teljesen bekerítették az Ukrajnába február 24-én betörő orosz erők.

Kijev hárommillió lakosának több mint fele elhagyta a várost az orosz offenzíva kezdete óta.

Hétfőn több halálos áldozatról és sebesültről érkezett jelentés a főváros különböző részein történt lövöldözések után

Napok óta heves harcok folynak az orosz és az ukrán erők között Kijev északnyugati külvárosában.

Zelenszkij benyújtotta a törvénytervezetet a hadiállapot meghosszabbításáról

Zelenszkij azt is bejelentette, hogy kedden folytatódnak a tárgyalások az orosz és az ukrán delegáció között. Hangoztatta: az ukrán fél célja továbbra is az, hogy a háború “tisztességes békemegállapodással” véget érjen.

Kirilo Timosenko, az elnöki iroda helyettes vezetője hétfő este arról számolt be az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint, hogy a háború kezdete óta csaknem 150 ezer civilt tudtak biztonságos helyre vinni az orosz támadás vagy ellenőrzés alatt álló területekről. A kimenekítés összesen 26 úgynevezett humanitárius folyóson zajlott sikeresen, elsősorban Kijev, Szumi, Harkiv és Zaporizzsja térségében, továbbá a Moszkva-barát szakadár területekről, Donyeckből és Luhanszkból.

Timosenko megerősítette, hogy a hevesen ostromolt Mariupol kikötővárost is el tudta hagyni több mint 160, magántulajdonban lévő személyautó. Irina Verescsuk kormányfőhelyettes korábban emiatt elégedetlenségének adott hangot, közölve, hogy ez mindössze 600-700 embernek adott lehetőséget az elmenekülésre, miközben 300 ezren laknak a városban. Verescsuk azt is jelezte, hogy az orosz tüzérségi tűz miatt ismét nem tudtak élelmiszert és gyógyszereket bejuttatni az ostromgyűrű mögé.

Az ukrán hadvezetés hétfő este arról számolt be, hogy az orosz erők veszteségeket szenvedtek Mariupolnál, és hátrébb vonultak.

A kikötőváros vezetése kedd hajnalban közölte, hogy az orosz támadás kezdete, február 24. óta 2357 civil halt meg a városban. Független forrásból ezt az adatot nem erősítették meg.

Verescsuk az UNIAN ukrán hírügynökségnek azt mondta, hogy hétfőn tíz tervezett humanitárius folyosóból csak hétnél volt ténylegesen lehetőség arra, hogy civileket menekítsenek ki. A nap folyamán ezeken 4000 ember távozott a háborús területről, ennek valamivel több mint a fele Kijevből.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség bejelentette, hogy az ukrán hatóságok arról tájékoztatták: helyreállt a külső áramellátás az üzemen kívüli csernobili atomerőműnél. Az ellátás előző nap szakadt meg, az ukrán hatóságok az orosz erőket vádolták a nagyfeszültségű vezeték megrongálásával. Az erőműnél az áramszünet veszélyezteti a nukleáris hulladékot tároló létesítmény hűtőrendszerét is.

A Fox News amerikai hírtelevízió hétfőn bejelentette, hogy egyik tudósítója, Benjamin Hall Kijev körzetében megsebesült, és kórházba került. A brit újságíró megsebesülésének körülményeiről és állapotáról egyelőre nem közöltek további információkat.

Az egyik orosz televízió élő híradását hétfő este egy háborúellenes tiltakozó zavarta meg. Sajtóértesülések szerint egy újságírónőről van szó, akit az incidenst követően azonnal őrizetbe vettek.

A március 14-én történt főbb események elérhetők itt:

Fotó: Despositphotos

Hirdetés