Hirdetés

Az EU újabb gazdasági szankciókat fogadott el, biztonságban a magyar energiaellátás

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala
MTI
2022.03.15. 10:26

Az Európai Unió az Ukrajna elleni orosz agresszióra válaszul újabb gazdasági szankciókat fogadott el Oroszország ellen, újabb oligarchákat terjesztette ki a megszorító intézkedések hatályát, és megállapodott, hogy megtagadja az orosz termékektől és szolgáltatásoktól a legkedvezőbb elbánást az uniós piacokon - tájékoztatott az uniós tanács kedden.

Hirdetés

Közölték: az Európai Unió Oroszország elleni korlátozó intézkedéseinek negyedik csomagja tovább növeli a Kremlre nehezedő gazdasági nyomást, és ellehetetleníti az ukrajnai orosz invázió finanszírozását.

A szankciós csomag teljes tilalmat rendel el minden pénzügyi tranzakcióra orosz állami tulajdonú vállalatokkal a legkülönböző ágazatokban. A jelenleg érvényes uniós védintézkedések hatálya alá tartozó acéltermékekre vonatkozó uniós importtilalom lép érvénybe, ami mintegy 3,3 milliárd euró összegű exportbevétel-kiesést jelent majd Oroszország számára. A megnövekedett importkvótákat kompenzáció céljából más unión kívüli országok között osztják szét – közölték. Az intézkedés tiltja az új beruházásokat az orosz energiaágazatban, korlátozott kivételt csak a polgári célú nukleáris energia és bizonyos más energiatermékek élveznek. Tilalmat vezet be a luxuscikkek, köztük a luxusautók és ékszerek exportjára is.

Hirdetés

A szankciós csomag kibővítette a megszorító intézkedések alá vont emberek és szervezetek listáját is. A szankciók Kremlhez közel álló oligarchákat és az üzleti elitet érintik, valamint olyan, a katonai és védelmi területeken tevékenykedő vállalatokra vonatkoznak, amelyek logisztikával és anyagiakkal támogatják az Ukrajna elleni orosz inváziót.

Az EU arról is megállapodott, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) többi tagjával együtt megszünteti Oroszország úgynevezett legnagyobb kedvezményben részesített nemzet státusát, ami azt jelenti, hogy megtagadja az orosz termékektől és szolgáltatásoktól a legkedvezőbb elbánást az uniós piacokon – tájékoztatott az Európai Unió Tanácsa.

Szijjártó Péter ezekről videóban számolt be, s úgy fogalmazott: az új tilalmak nem befolyásolják a magyar energiaellátást.

Az elmúlt négy napban nagyon komoly viták zajlottak Brüsszelben, egy újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomag elfogadásáról – kezdte a videón Szijjártó Péter külügyminiszter. Majd hangsúlyozta, hogy a magyar energiaellátás biztonságban van.

A magyar küldöttség kiállt amellett, hogy nem engedik, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát illetve nem nem engedték kockáztatni a magyarországi energiaellátás biztonságát.

Kapcsolódó témák: #energiaellátás | #gazdaság | #háború | #Oroszország | #Ukrajna |
likeold
a fb oldalunkat