Hirdetés

Ismét megszakadt a csernobili atomerőmű áramellátása

Illusztráció: depositphotos.com
MTI
2022.03.14. 15:01

Az orosz erők ismét megrongálták a csernobili atomerőművet és a közelében fekvő Szlavutics várost ellátó villamosvezetéket, nem sokkal azután, hogy ukrán szakemberek megjavították - közölte hétfőn az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat sajtószolgálata.

Hirdetés

A közlemény szerint az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató vállalat szakemberei vasárnap estére helyreállították és ismét feszültség alá helyezték a lezárt atomerőművet és Szlavuticsot tápláló nagyfeszültségű vezetéket.

A munkálatokat azonban nem tudták befejezni, mert az orosz erők ismét megrongálták a vezetéket. Emiatt a szerelőbrigádok kénytelenek megint visszamenni a veszélyzónába, és helyrehozni a károkat” – tájékoztatta az Ukrajinszka Pravda hírportált az Ukrenerho vállalat. Az áramszolgáltató cég hangsúlyozta, hogy a csernobili atomerőmű megbízható áramellátása kritikus fontosságú a nukleáris biztonság szempontjából. Emellett Szlavutics lakosainak áramellátása is az atomerőművet tápláló vezetéktől függ.

Hirdetés

“Az Ukrenerho szerelőbrigádjainak akadálytalan és gyors hozzáférése ehhez a vonalhoz, az ellenőrzések és a szükséges javítások elvégzése érdekében rendkívül fontos nemcsak az ukrán fogyasztók, hanem Európa egésze számára is. Ez segít elkerülni  újabb katasztrófát a csernobili atomerőműben, és megmenti azoknak az embereknek az életét és egészségét, akik áldozataivá válhatnak egy ilyen tragédiának” – emelte ki közleményében az Ukrenerho.

Az ukrán energetikai minisztérium hozzátette: az atomerőmű áramellátásának ismételt helyreállítása után sem zárható ki, hogy újabb vezetékek sérülnek meg “ellenséges lövedékek becsapódásától, illetve ezek következtében keletkezett tüzektől”. A tárca szerint a csernobili atomerőműnek a háború február 24-i kezdete óta váltás nélkül dolgozó személyzete lelkileg és fizikailag is kimerült, nem tudja a nukleáris létesítmény megfelelő karbantartását elvégezni.

“Az atomerőmű biztonságának egyetlen garanciája az orosz csapatok teljes kivonása a létesítmény területéről” – szögezte le a minisztérium.

Illusztráció: depositphoto.com

Kapcsolódó témák: #atomerőmű | #háború | #Oroszország | #Ukrajna |
likeold
a fb oldalunkat