Hirdetés
Kormányinfó

Bezárnak az iskolák, az óvodák, és két hétre az üzletek is

Fotó: Pixabay
Győr+
2021.03.04. 11:25

A járvány egyre gyorsuló terjedése miatt további szigorításokat jelentettek be a csütörtöki Kormányinfón.

Hirdetés

Gulyás Gergely hangsúlyozta: hiába halad Magyarország jól az oltások beadásával, a számok világosak: a fertőzöttek száma, a lélegeztetőgépen lévők száma és az elhunytak száma is sajnos egyértelműen és tendenciózusan növekszik a vírusmutánsok miatt, a magyar reprodukciós ráta pedig az egyik legmagasabb Európában.

Úgy fogalmazott: éppen ezért a mostani helyzetben csak a személyes kontaktusok számának csökkentése járhat eredménnyel. A szakértők ezzel összhangban egyértelműen azt javasolták a kormánynak, hogy a szigorú döntéseket hozzon meg a járvány megfékezésére. Ennek megfelelően a zárás mellett döntött Magyarország.

Hirdetés

A most bejelentett intézkedések:

Oktatás: az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. Digitális oktatásra térnek át.

Középiskolák, egyetemek: változatlanok maradnak az eddig érvényben lévő szabályok.

Üzletek: jövő hétfőtől, március 8-tól március 22-éig, vagyis két hétre bezárják az üzleteket is. Kivétel képeznek ez alól: az élelmiszer-üzletek, a drogériák, a patikák, valamint a benzinkutak.

Szintén március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatásnak szünetelnie kell, kivéve a magánegészségügyi intézményeket.

Szabadidős- és sport tevékenységek: a fittness- és konditermek két hétre ugyancsak bezárnak, az igazolt, hivatásos sportolók is csak zárt kapuk mögött edzhetnek.

Munka, munkába járás: minden munkaadót felkérnek, hogy ahol csak lehetséges, biztosítsák az otthoni munkavégzést, különös tekintettel a gyermekes családok esetében.

Maszkhasználat: az ország teljes területén, valamennyi közterületen kötelező.

Határok: további szigorítások várhatók

A bértámogatást kiterjesztik azokra a szektorokra is, amelyeket most be kell zárni.

A parkok, arborétumok nyitva maradhatnak.

Gulyás Gergely egyúttal felhívta rá a figyelmet, hogy a második kormányülés jelenleg is zajlik a témában, holnap reggel hat órától pedig ismét ülésezik az operatív törzs, itt születhetnek döntések a pontos részletszabályokról, amelyeket szintén közzétesznek. Érdemes lesz tehát figyelni a további híradásokat.

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #Magyarország |
likeold
a fb oldalunkat