Hirdetés
Orbán Viktor

Orbán Viktor: „Hiszem, hogy két hét múlva megkezdhetjük a nyitást!”

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Győr+
2021.03.05. 07:36

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában adott interjút és beszélt a legújabb korlátozásokról.

Hirdetés

Orbán Viktor a beszélgetés legeljén azzal kezdte, hogy nem volt más választás most, mint szigorítani.

„Tragédia lesz, ha nem lépünk” – ezt mondták a járványügyi szakemberek, amit a kormány meghallgatott és ezt figyelembe véve döntött – hangsúlyozta a miniszterelnök. Utalt rá, hogy az érzelmek vegyesek, s a nyitás húsvéttól jöhet.

Hirdetés

Kitért arra is, hogy a harmadik hullámban vagyunk, s erősebb lesz, mint a második. A bölcsődéket egyelőre nem zárják be – tette hozzá, majd hangsúlyozta: „A szolgáltatásoknál ami az élethez kell annak mennie kell” – mondta Orbán Viktor. ”Az étterem, kaszinó, szálloda, műszaki cikkeket árusító boltoknak be kell zárnia” – tette hozzá a kormányfő.

Nagy kérdés volt a nőnap miatt a virágboltok helyzete, ezzel kapcsolatban a miniszterelnök azt nyilatkoztak: ők március 8-án még nyitva lehetnek.

Műsorvezetői kérdésre a bértámogatásról is kérdezte a miniszterelnököt, aki elmondta, ”a bértámogatást, amit korábban csak a turizmushoz kapcsoltunk, azt minden ágazatra kiterjesztjük.” A katásoknak nem kell fizetniük erre az időszakra, az egész márciusi hónapra megkapják a bértámogatást és az adókedvezményeket – jelentette ki Orbán Viktor.

Kérést fejezett ki azzal kapcsolatban, hogy a luxusvakációkat most halasszák el az emberek, mert hazahozhatnak olyan vírusokat, amelyekkel másokat is veszélybe sorolhatnak. Hiszen hazánkba most a mutáns vírusok okozzák a legnagyobb problémát.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy bár az oltások körül van némi technikai zavar, de a terv teljesen jól halad. „Már több mint 2,8 millióan regisztráltak oltásra, és április elejére már 2,5 millió beoltott ember lesz, és július elejére 8 millió beoltott lehet. Drámai kihívások lehetnek a kórházakban” – mondta Orbán Viktor. 6389 új fertőzőtt van, 143 ember meghalt, és 6877 ember van jelenleg kórházban, és ez a szám felmehet 20 ezerre is  – ismertette a kormányfő.

A kormány minden erőforrást mozgósít. Lesz elég ágy, lélegeztetőgép és ember is. A magánegészségügyben dolgozókat is mozgósíthatják – hangsúlyozta.

A műsorvezető érdeklődött a miniszterelnöknél, hogy érzi magát, miután őt is a kínai vakciunával oltották be. Orbán Viktor elmondta, az ő esetében semmilyen mellékhatást nem tapasztalt. „A kínaiak a szállításaikkal hibátlanul teljesítenek. Az uniós szállítások tragikusak, az oroszok lényegében tartják az ütemet” – mondta a kormányfő.

A kormányfő arra is kitért, hogy az oltás eddig személyes ismerettség alapú volt, így át kell állni az adatalapú oltásra. Ugyanis előfordul olyan, hogy olyanokat hívnak be, akiket már beoltottak. „Nagyon sok ember nem ott lakik, ahol be van jegyeze. Az egész folyamatot most leállították, és egy külön operatív csoport áll fenn, hogy javítsák ezeket a problémákat.”

Hangsúlyozta, hogy oltási terv kapcsán megtett változások a tudomány véleménye alapján születtek. Válaszolva a feltett kérdésre elmondta, irigyli a baloldal problémáit, miszerint a vírus helyett a kormány ellen küzdenek. „Az ellenzék mindig azt mondja, amit Brüsszelben mondanak nekik. Így tettek ezt az orosz vakcina esetében is. Az európai poltikához két módon lehet viszonyulni: nemzeti szempontból, míg a másik oldal Brüsszelt képviseli Magyarországon.” – hangúlyozta.

Hallgassa meg a teljes interjút!

A miniszterelnök arra is kitért, hogy az Európai Bizottság gyógyszergyártókkal kötött szerződéseiket jogász szemmel is átnézte, majd arra jutott, hogy ”ezek a szerződések nem kikényszeríthetőek!” Elmondta, „korábban úgy döntöttünk, hogy Brüsszel tárgyaljon a vakcinákról. Ez volt a terv.” Kiemelte, hogy megkötötték a szerződéseket, de nem jön a vakcina. 

Elhangzott az is, hogy a kínaiak most is több vakcinát küldtek, mint amiről szó volt. ”Az oroszokon óriási a nyomás, mert egyre több európai ország jelentkezik be náluk”- mondta. ”Nehéz elérni, hogy az ember megkapja azt, amire leszerződött.” – emelte ki.  

Szó esett a Fidesz kilépéséről is az Európai Néppártból, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: elváltak az útjaik. Beszélt a CDU új elnökével, aki egy roppantg sikeres tartományi miniszterelnök, ”úgy tűnik ide már túl későn érkezett” .

Több partnerrel beszélt Orbán Viktor, és dolgoznak azon, hogyan lehetne megújítani az európai politikát. ”Most van egy helyzet, a kezünk is sokkal szabadabb, az egyeztetéseket fel kell gyorsítani. A hazájukat és családjukat védő embereknek legyen egy politikai otthona Európában, és ennek a megteremtéséért kell dolgozni. 

Orbán Viktor az interjú végén hangsúlyozta: a vírus lefolyását illetően a szakemberek sem látnak pontosan előre. Nagyon sokféle vélemény van. ”A mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, hiszek benne, hogy két hét múlva megkezdhetjük a nyitást” – zárta a miniszterelnök. 

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #Magyar Kormány | #vakcina | #védőoltás |
likeold
a fb oldalunkat