Hirdetés

Új szintre lépett a koronavírus-járvány Magyarországon

Fotó: MTI/Szigetváry Zolt
Győr+
2020.03.16. 16:41

Elérte a vírus terjedése azt a szintet, hogy már nem lehet megmondani, ki kitől kapta el, ez már egy új szakasz - mondta el e heti első sajtótájékoztatóján a koronavírus elleni védekezéssel megbízott operatív törzs nevében az országos tisztifőorvos.

Hirdetés

Új szintre lépett a járvány, azért vagyok ma itt, hogy ezt nyomatékosítsam – kezdte Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatót.

Az egyéni, kis közösséges terjedés után belépünk ugyanis a csoportos fertőzések szakaszába, amikor már nem lehet pontosan megmondani, ki kitől kapta el, pont, mint az influenzánál. “Egy láthatatlan ellenséggel kell egy nagy erőfeszítéssel szembeszállnunk, minden magyar lakosnak. Egyikünk élete sem lesz olyan, mint volt” – ismételte meg Orbán Viktor szavait.

Hirdetés

A vírus meggátolásában mindenkinek meglesz a maga szerepe, új magatartásformával, tudatosan kell kezelnünk – magyarázta Müller. Most más hozzáállásra lesz szükség, mert a lakosság nem szokta meg, hogy mit jelent a járvány, majd hosszan sorolta a többször ismételt szabályokat az otthon maradásról és az elővigyázatosságról.

Aztán megint elmondta a helyes kézmosás 5 lépését, de végül még kitért arra, hogy ha szükségessé válik, át fogják csoportosítani az egészségügyi szakembereket. “A cél, hogy a terjedést minimalizáljuk, ne egyszerre terhelje az ellátórendszert a megfertőzöttek kezelése” – tette hozzá.

FORRÁS: MAGYARORSZÁG KORMÁNYA FACEBOOK

Tilosak a rendezvények, a vallási szertartás kivétel

Csehországban már 293, Szlovákiában 61 fertőzött van, vagyis már a térséget is elérte a vírus, ezért volt szükség a miniszterelnök által bejelentett intézkedésekre – mondta a tájékoztató másik szereplője, Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Mint mondta, az Orbán Viktor által bejelentett részletszabályok kidolgozása folyik, de megpróbálta felvázolni, mire lehet számítani.

Mint mondta, a “zenés-táncos rendezvények” helyszínén nem lehet tartózkodni, ezeket megtiltja a kormány. A vallási szertartás, a temetés és a polgári esküvő nem számít ilyennek – tette hozzá.

Több sportszövetség felfüggesztette a rendezvényeket magától, de ezeket is korlátozzák.

Könyvtárak, közösségi színterek, múzeumok is bezárnak, a boltok pedig a már ismert kivételekkel 15 óra után nem tarthatnak nyitva.

500 ezer forint lesz a szabálysértési bírság

Lakatos elmondta, hogy a szabályok megszegése szabálysértésnek számít, bírság jár érte, méghozzá a szokásostól eltérően 500 ezer forint összegű szankció. Már 40 olyan magyar állampolgár van, akik nem tartották be a karantén szabályait – tette hozzá.

Több mindent lehet telefonon keresztül a kormányablakban elintézni szerinte, ugyanakkor arról is beszélt, hogy a hivatalos koronavírus tájékoztató oldal ma leállt, az okokat már vizsgálják.

Felhatalmazást ad a kormány a rendőrségnek arra, hogy kezelje a szükséges egészségügyi adatokat – jelentette be, de az időskorúak ellátásáról is pontosan rendelkezni fognak.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat