Hirdetés
Koronavírus

Újabb szigorítások: a vendéglátást is korlátozták

Illusztráció: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN
Győr+
2020.03.16. 11:45

Újabb szigorításokat jelentett be hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök: lezárják a határokat, minden rendezvény elmarad és a kávézók és éttermek is csak délután 3-ig lehetnek nyitva. Részletek a cikkben!

Hirdetés

Láthatatlan és ismeretlen ellenséggel állunk szemben – kezdte napirend előtti felszólalását Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben – olvasható a 24.hu portálon.

Jelenleg 37 gyógyszercég dolgozik azon, hogy kifejlessze a vakcinát, egyelőre sikertelenül, tette hozzá a miniszterelnök. A kormány magyar biológusokból álló munkacsoportja figyelemmel követi ezeket a fejleményeket.

Hirdetés

“A vírus ellen nem csak vakcina, hanem globális megoldás sincs, ezért minden ország egyedileg dolgozza ki a teendőket”– jegyezte meg Orbán.

A védekezés során konzultálunk mindenkivel, mindenekelőtt a szomszédainkkal, jelentette ki a miniszterelnök. „Különösen fontos az Ausztriával való együttműködés, ezért az osztrák intézkedéseket igyekszünk minél előbb átültetni a gyakorlatba” – jelentette ki.

“Az élet az elkövetkezendő hónapokban nem olyan lesz, ahogy megszoktuk” mondta Orbán megköszönve az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók munkáját. Ezért mindenkit arra kért, hogy segítsék a munkájukat.

Magyarország eddig az egyedi megbetegedések időszakában volt, de a következő napokban át fogunk lépni a csoportos megbetegedések szakaszába, ezért mérsékelni kell a vírus terjedésének sebességét.

A miniszterelnök felsorolta az erre irányuló eddigi intézkedéseket, mint az országba történő belépés korlátozását, illetve a karantén bevezetését, valamint a rendezvények létszámtól függő szabályozását, vagy az iskolák bezárását.

Hétfőtől azonban újabb intézkedéseket vezetnek be:

  • Magyarország határait a személyforgalom előtt lezárják – csak magyar állampolgárok léphetnek be
  • hétfő éjféltől a rendezvényeket általánosan betiltják, sportrendezvények zárt kapuk mögött lehet megtartani
  • kórházakban látogatási tilalom lép életbe
  • a kávézók, éttermek 15 óráig tarthatnak nyitva, kivéve az élelmiszerboltokat
  • bezárnak a színházak, mozik.

“A világjárványnak már most súlyos gazdasági következményei is vannak” – mondta Orbán, aki egyben közölte, hogy az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egyszerre.

“Vannak a gazdaságnak olyan szektorai, ahol a baj már bekopogtatott az ajtón” – fogalmazott a miniszterelnök, majd felhívta a figyelmet arra, hogy felkérte a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportot vezető Bártfai-Mager Andreát, hogy a bajba jutott ágazatok képviselőivel konzultáljon, javaslataikat, kéréseiket begyűjtse.

Orbán azt ígérte, a következő napokban gyors intézkedéseket hoznak, a következő hetekben pedig a munkahelyek megvédésre összpontosítanak majd.

“Arra kérünk minden munkaadót és munkavállalót h tegyenek személyes erőfeszítéseket” – jelezte. Mint mondta: a költségvetéseket is újra kell tervezni, ennek a munkának a koordinálása Varga Mihály pénzügyminiszter feladata.

Orbán elmondta továbbá, hogy felvette a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Bank elnökével, mert más európai országokhoz hasonlóan nálunk is szükség lesz monetáris eszközökre is a válság kezelése érdekében. – adta hírül a 24.hu.

Forrás: Magyarország Kormánya Facebook
Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat