Figyeljünk jobban az állatokra!

Illusztráció: Pixabay
Ficsór Dávid
2021.12.22. 16:31

A december minden szempontból az év legkülönlegesebb időszaka. Ilyenkor sok olyan dolog történik, mely nem számít hétköznapinak. Ez pedig a társállatok mindennapjait is befolyásolja. Épp ezért érdemes minden embernek nagyobb figyelmet szentelnie, nem csak saját, de mások házi kedvenceire is. Erről beszélt a Győr+-nak Királyfi Péter, a önkormányzat állatvédelmi és állattartás referense.

„Nem a hétköznapi megszokott életmódunkat folytatjuk. Karácsonyfa, karácsonyi dekoráció, égő gyertyák találhatók a lakásban, amik bizony balesetveszélyesek ránk nézve is, illetve az állatra nézve is. A kutyus, vagy a cica kíváncsiságból nekiugorhat a fának, feldöntheti a gyertyát.”

Sarkalatos pont az ünnepek idején az a töménytelen mennyiségű étel, amit általában az emberek ilyenkor elfogyasztanak. Sokan nem is veszik észre, hogy az állat számára több és másabb jellegű falatokat is adnak, mint általában. Bizony ez is sok veszélyt rejt magában.

„A mazsola, a cukorpótló szerek, mint például a xilit, nagyon mérgező a kutyákra nézve. Nagyon figyeljünk oda, hogy milyen jutalomfalatokat adunk a kedvencünknek. Hajlamosak vagyunk dobálni a különféle süteményeket nekik és túl is etetni őket. Ez az elhízáson kívül akár gyomorcsavarodást is előidézhetnek a túladagolt falatok” –hangsúlyozta Királyfi Péter.

Akinek van háziállata, az tudja, akinek nincs már biztos hallotta, a szilveszteri tűzijáték és a petárda sokkoló lehet a kutyák és a macskák számára is. Nem árt erre is jobban odafigyelni és nem csak azoknak, akiknek házi kedvence van otthon. Királyfi Péter hozzátette, az állatorvosoknál kapható olyan nyugtató készítmény, melyek természetes hatóanyagokkal segíthetik a házi kedvenceket átvészelni a szilveszteri vigasságokat.