Újra a régi helyen

Verőfényes piacnyitás

Fotó: Vig Norbert
Garamvölgyi Imre
2021.04.10. 15:21

Kegyelmükbe fogadták a győri belvárosi piac újjászületését, hiszen már kora reggel ragyogó napsütésben pakolhatták ki a kofák az áruikat. Örömük azonban akkor lett teljes, amikor az első vásárlók is megjelentek a Dunakapu téren. Sok százan követték az első „fecskéket”.

„Öröm látni ezt a sok mosolygós arcot!” – mondta el a Győr+ Rádió helyszíni interjújában Marsovszky Adrien, a városháza belváros fejlesztéséért felelős tanácsadója. És valóban így volt. Árus, vásárló mosolyogva társalgott a tavaszi díszbe öltözött téren. Kínálta magát a harsogóan friss piros retek, a roppanós alma, a szabadföldön termelt újhagyma, répa, zöldség.

A füstölt húsos kocsiban boldog-boldogtalant megkínált az árujával az eladó, büszkén hirdetve: „magam hizlaltam, magam vágtam, magam töltöttem és magam is füstöltem…” Fülig érő szájjal kóstoltam meg magam is az ízletes mangalicakolbászt, a házi szalámit és a kolozsvári szalonnát is.

A polgármester sem maradhatott le a piac újjászületésének első napjáról. Dézsi Csaba András, már a választási kampányában is megígérte a győrieknek, lesz ismét piac a Belvárosban. Április 10-én „régi vágya teljesült a városlakóknak”- vallotta a polgármester.

És igaza is lehetett, hisz mihelyst 10 fok fölé kúszott a higany a hőmérőkben a vásárlátogatási láz is megnőtt a győriekben egyre nagyobb számban, ám a biztonsági előírásokat szigorúan betartva jelentek meg a téren. Zöldséget, gyümölcsöt, mézet, szörpöt vásároltak, vagy egyszerűen csak bámészkodtak.

Ez utóbbi is fontos, hisz évszázadokig a piac a kapcsolattartás helye volt, az árukon kívül a hírek is itt cseréltek gazdát.

Most Győr visszakapta az agoráját. Ismét elindulhat hetente kétszer az árú és hírcsere a téren. Remélhetőleg így is marad jó pár évtizedig…

Galéria: Ács Tamás

Korábban ma a témában:

Kapcsolódó témák: #Győr | #piac |