Hirdetés

Védjük az állatokat a fagyálló mérgezéstől!

Fotó: Pixabay
Győr+
2020.02.04. 18:40

Még január végén osztotta meg a Szigetközi Állatgyógyászati Központ Facebook-oldalán azt a bejegyzést, amelyben tudatta, az utóbbi hetekben megszaporodtak a fagyálló mérgezés tüneteivel érkező betegek, akik többnyire Dunaszegről, Győrzámolyról és Győrladamérról érkeztek hozzájuk. Az eset kapcsán a Győr+ Televízió felkereste Dr. Vojtilla Zsuzsanna állatorvost, aki elárulta, miért veszélyes az állatokra a fagyálló, beszélt a tünetekről és arról, hogyan előzhető meg a baj.

Hirdetés

„A fagyálló mérgezés azért veszélyes, mert a fagyálló bomlástermékei közül van, amelyik az indegrendszert károsítja, illetve van, amelyik vesetoxikus” – magyarázta Dr. Vojtilla Zsuzsanna. Azzal folytatta, a fagyálló vegyületét a máj egyik enzimje kezdi el bontani, ezek a bomlástermékek azok, amelyek visszafordíthatatlan károsodást képesek okozni.

A fagyálló mérgezés tüneteit nézve három fázist különböztethetünk meg. Az állatorvos kifejtette, az első fázisban úgy viselkedik az állat, mintha részeg lenne: dűlöngél, támolyog, illetve hányás jelentkezik. Ezután egy átmeneti nyugalmi állapot következik, ami megtévesztheti a gazdikat, azt gondolhatják, hogy a kedvencük jobban van, hiszen fekszik, pihen. A harmadik fázisban azonban már a heveny veseelégtelenség tünetei mutatkoznak: hányás, sokat iszik és pisil az állat, valamint jellegzetes, büdös szájszag érezhető. Dr. Vojtilla Zsuzsanna elmondta, általában a harmadik fázisban viszik el állatorvoshoz kedvenceiket az emberek, ilyenkor azonban sokszor már csak a vesekárosodást tudják kimutatni laborvizsgálatokkal és ultrahanggal, igazolják a mérgezést, de segíteni nem tudnak.

Hirdetés

„Sajnos a felvételtől számítva nem sok időnk van, hogy közbeavatkozzunk. Kutyák esetében 8-12 óra áll rendelkezésre, macskák esetében mindössze két óra, hogy egy speciális, alkoholos infúziós oldattal lefoglaljuk ezt az enzimet, és megakadályozzuk, hogy elkezdje bontani a fagyállót” – ismertette az állatorvos. Hozzátette, ezért is fontos a megelőzés, illetve a fokozott figyelem, hogy ha mégis megtörtént a baj, azonnal szakemberhez tudjunk fordulni.

Dr. Vojtilla Zsuzsanna arról is beszélt, a mérgezések sok esetben baleset eredményei, otthon történnek. Ezek elkerülése érdekében arra figyelmezteti a gazdikat, ha az autóból leeresztik a hűtőfolyadékot, biztosítsák, hogy az állat ne férhessen hozzá, arra az időre tartsák távol, zárják el a garázstól. Séta közben is könnyen mérgezés áldozata lehet a kutya, főleg, ha póráz nélkül engedik felfedezni a környéket. Az állatorvos hangsúlyozta, fontos, hogy a gazdik folyamatos kontroll alatt tartsák a kutyusukat. A macskákat sokkal nehezebb megvédeni, hiszen ők gyakran jönnek-mennek, esetükben a szakember a benti tartást ajánlja, illetve, ha ez nem megoldható, kifutó vagy biztonságos kerítés építését javasolja, hogy a cica ne kószálhasson el, és figyelhesse, megvédhesse a gazdi.

Szerző: Bodrogi Sára

Televíziós szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #állatok | #egészség |
likeold
a fb oldalunkat