Városunkban csökken a kábítószer fogyasztók száma

Földvári Gabriella Fotó: Marcali Gábor
2022.12.05. 12:37

Örvendetes tény, hogy városunkban 2000 óta csökken a droghasználók aránya. Többek között ez is kiderült a hétfőn a városházán tartott VII. KEF Kábítószerügyi Egyeztető Fórumon. A szakmai konferencia a "Közös gondolkodás, helyi cselekvés" címet viselte.

Hirdetés

Dr. Pergel Elza alpolgármester, a KEF győri elnöke a fórumot köszöntve hangsúlyozta: városunkban több, mint negyed évszázada a droghelyzet vizsgálata nemzetközileg elfogadott kérdőívekkel folyik, így a drogfogyasztás jellegzetességeiben bekövetkezett változás nyomon követhető, ami azt mutatja, hogy a droggal kapcsolatba került fiatalok aránya 2020 óta csökken. „Ez órási eredmény. Az adatok azt jelzik, jó úton járunk, a szakemberek kiválóan dolgoznak. De az eredmények miatt nem lehet elbizakodottá válni, továbbra is segíteni, támogatni kell a prevenciót, különösen odafigyelve a családokra.” – emelte ki az alpolgármester.

Az elmúlt három év újabb és újabb kihívások elé állította az embereket – erről Burkali Bernadett, KEF Győr alelnöke, szakmai vezetője beszélt. Elmondta, a legfrissebb tanulmányok szerint a pandémia első évében Amerikában 30 százalékkal nőtt az alkoholfogyasztással összefüggő halálozások száma. A hazai adatok pedig azt mutatják, hogy minden korosztályban, mindkét nemnél 50 százalékkal magasabb az alkoholfogyasztással összefüggő halálozások száma, az uniós átlaghoz képest.

Burkali Bernadett

Sokácz Anikó, a KEF Zugló elnöke szerint a konferenciákon egy tudástárat hoznak létre, amely segítheti a helyi szakember munkáját. Fontos arról beszélni, hogyan lehet együtt működni az ország különböző szervezeteivel, hogyan lehet együtt gondolkodni és együtt cselekedni.

Sokácz Anikó

A magyar lakosság 2 százaléka illegális kábítószert fogyaszt – tájékoztatott Majzik Balázs, NNK Drogmegelőzési Programok osztályvezetője, aki nemcsak a drogfogyasztás helyzetéről beszélt, hanem más szenvedélybetegségekről is.

Majzik Balázs

Arról, hogy 800 ezer alkoholista van hazánkban és a dohányosok aránya is nagyon magas. Az is kiderült, hogy a szenvedélybetegséggel összefüggésben 600 ezer depressziós él hazánkban, de amíg 30 éve csak 5 százalékuk került be az ellátásba, ez az arány mára már 50 %, azaz jelenleg mintegy 300 ezer ilyen betegről gondoskodnak valamilyen módon.

„Ezen adatok miatt is fontos a további szemlélet formális, az egészségtudatos nevelés és ebben nagyon fontos szerepe van a KEF-nek.” – összegezte az előadó.

Dr. Szemelyácz János

Dr. Szemelyácz János, pszichiáter, pszichoterapeuta, addiktológus, az INDIT közalapítvány szakmai vezetője a diszfunkcionális családban felnövő kamaszok addiktológiai problémáiról beszélt.

A konferencia kerekasztal beszélgetéssel, készségfejlesztéssel zárult.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Hirdetés