Ünnepség az Idősek világnapján

Fotó: Vig Norbert
Földvári Gabriella
2022.09.30. 14:25

Az Idősek világnapja alkalmából rendezett ünnepségen dr. Dézsi Csaba András polgármester köszöntette a szépkorúakat, elismeréseket adott át, majd Soltész Rezső koncertjén nosztalgiázhattak a nyugdíjasok pénteken a városháza dísztermében.

Az ENSZ Közgyűlése 1990. december 14-én, október 1-jét jelölte az Idősek világnapjának, azóta ünnepeljük a szépkorúakat.  A polgármester ünnepi beszédében először arról beszélt, hogy az ember élethosszát az örökölt génjei és az határozza meg, hogy milyen életmódot folytat. Mennyire vesszük figyelembe, hogy milyen minőségben élünk, mennyire élvezzük az életet? A mai világban megfontoltan, tartalmasan kell élnünk, önmérsékletet kell tartanunk mindenben – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András.

Ma városunkban 25 ezernél több 60 év feletti ember él. Érdekességként említette a polgármester, hogy tavaly 81,4 évről 80,4 évre esett vissza a születéskor várható élettartam az Unióban. A nők élnek tovább, pedig ők dolgoznak többet. A várható élettartam a nőknél 83,2 év , a férfiaknál 77,5.

És még egy adat: Magyarországon 1980-ban 73 évig éltek a nők, 2020-ban hat évvel tovább, a férfiak esetében pedig 65,5 évről 72,3 évre nőtt ez a szám.

A politikus beszélt a szomszédunkban dúló háború hatásairól, az energiaárak emelkedéséből adódó kényszerű megszorító lépésekről. Győrben is azért zárnak be a sportlétesítmények, a kulturális intézmények, mert nem tudják kigazdálkodni a megemelkedett rezsiárakat. „ Megpróbáljuk racionalizálni a dolgokat, ezt túl kell élnünk, be kell osztanunk azt, amink van, mindenkinek alkalmazkodni kell.” – emelte ki a polgármester. Hitelt nem akar felvenni a város, azért, hogy Győr tovább fejlődhessen. A városban fontosak az idős klubok-, a szervezetek, de most erre is kevesebb lesz a központilag finanszírozható lehetőség.

„Azt kívánom, hogy sokáig éljenek, egészségben, jó közérzettel Győrben, és jól osszák be az életüket” zárta köszöntő szavait dr. Dézsi Csaba András.

A Győri Városháza Ezüst Emlékérmét vehették át:

Baranek Lajosné – A nyugdíjas mozgalomban végzett példa értékű, áldozatos, lelkiismeretes tevékenységéért.

Bierbauer Mihályné – A Belvárosi Nyugdíjas Klub vezetőjeként végzett aktív, szervezői tevékenységéért, közösséget gazdagító munkájáért. Az ünnepségen nem tud jelen lenni, az elismerést Rákosi Zsolt az Arrabona városi Nyugdíjas Egyesület elnöke veszi át.

Birkásné Sej Edit – A nyugdíjas mozgalomban végzett tevékenységéért, a kultúra területén végzett példa értékű, áldozatos munkájáért.

Böröcz Terézia Angéla – Az Arany János Nyugdíjas Klub tagjaként a közösségi életben végzett példamutató munkájáért részesül elismerésben.

Fekete Ernőné – Az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület vezetőségi tagjaként a rendezvények szervezésében és megvalósításában való áldozatos munkájáért.

Hegyi Dezső – Az Idősek Klubjában végzett aktív, közösséget gazdagító tevékenységéért.

Hidegkuti István Viktor – Az Idősek Klubjában végzett tevékenységéért, áldozatos közösségépítő munkájáért részesül elismerésben.

Horváth Ferenc Ottó – Az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület kulturális alelnökeként, példaértékű, áldozatos, fáradhatatlan munkájáért.

Kaszás Lászlóné – A Harmónia Nyugdíjas Klub tagjaként, a zenei és kulturális területen végzett sokoldalú szervezői tevékenységéért

Kengyel Zsuzsanna – A Győr-Moson-Sopron Megyei Pannon Nyugdíjas Egyesület elnökhelyetteseként végzett aktív, támogató, lelkiismeretes munkájáért.

Kiss Emilné – A Bácsai Gyöngyvirág Nyugdíjas Klub aktív tagjaként, a Beszélgető Hálózatban és a Szenior Örömtánc csoportban végzett példaértékű és áldozatos munkájáért.

Kiss Mihályné – Az Otthon utcai Nyugdíjas Klub tagjaként, a közösséget támogató, önzetlen, segítőkész tevékenységéért.

Lazur Tibor – A Rába Győri Nyugdíjas Egyesület elnökeként, szervezői, pénzügyi munkájáért, a nyugdíjas mozgalmat gazdagító tevékenységéért.

Lánci István Lászlóné – Az Arrabona Nyugdíjas Egyesület Adóügyi Klubja vezetőségi tagjaként és a kulturális programok szervezőjeként végzett áldozatos, példaértékű munkájáért.

Lőke Jenőné – A Régi Barátok Klubjának 10 éves vezetői tevékenységéért, nyugdíjas közösséget gazdagító, példaértékű munkájáért.

Molnár Tamásné – A Fegyveres Erők és Testületek klubjának tagjaként végzett lelkiismeretes, közösségi munkájáért.

Molnárné Wimmer Mária – A Semmelweis utcai Idősek Klubjának tagjaként, a nyugdíjas mozgalmat gazdagító sokoldalú és példaértékű tevékenységéért.

Nagy Ferencné – Az Óvodai Nyugdíjasok Baráti Körének vezetőségi tagjaként, az idősekért végzett lelkiismeretes, közösségi munkájáért.

Németh Sándorné – Radó Kálmán Vízügyi Nyugdíjas Klub vezetőjeként odaadó, önzetlen és áldozatos munkájáért.

Pethő Ferenc – A Történelmi Vitézi Rend tagjaként, közéleti és kulturális rendezvény szervezéséért, áldozatos közösségépítő tevékenységéért részesül elismerésben.

Pölöskei Károlyné – A Ménfőcsanaki Nyugdíjas Klub klubvezető helyettese, a kulturális és zenei események szervezőjeként végzett sokoldalú, példamutató tevékenységéért.

Steingart Jánosné – A Kálóczy téri Idősek Klubjának aktív tagjaként, sokoldalú, klubtársait gazdagító, önzetlen tevékenységéért.

Szabó Józsefné– Az Árpád úti Idősek Klubjának tagjaként, a nyugdíjas mozgalmat támogató, aktív közösségi tevékenységéért.

Szentes Zsuzsanna – A Lepke utcai Idősek klubjának tagjaként, aktív és önzetlen, közösséget gazdagító munkájáért.

Soltész Rezső ünnepi műsorát az Akit szeretnek… című számmal kezdte, majd elmondta, hogy fiatalabb korában nagyon sokszor koncertezett városunkban,mindig szívesen jön vissza. A városházán, ahol mostani fellépése van, még soha nem járt, de nagyon tetszik neki.

Az énekes saját, ikonikus számai, mint a Szóljon hangosan az ének mellett felcsendültek más, ismert előadók dalai is.

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #galéria | #Győr | #híradó | #idősek világnapja | #ünnepség |