Hirdetés
Negyedszázados jubileum

Ünnepi tanévnyitó a jogi karon

Fotó: Ács Tamás
Papp Zsolt
2020.09.02. 17:05

A győri jogi kar felnőtté vált, és elfoglalta méltó helyét a több száz éves múltra visszatekintő társkarok között. – hangzott el a 25-ik évfordulóját ünneplő Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar tanévnyitóján.

Hirdetés

Ahogy 25 évvel ezelőtt az első, úgy a jubileumi tanév megnyitóját is a Városháza dísztermében tartották, amelyen dr. Pergel Elza alpolgármester a város és a Széchenyi István Egyetem szoros kapcsolatáról beszélt, majd a hallgatókhoz fordult: „Szeretnénk, hogy Győr ne csak egy kitűnő egyetemmel rendelkező város legyen, hanem valódi pezsgő életű egyetemi város is. Egy olyan hely, ahol a felejthetetlen egyetemi élet után elkezdhetik pályafutásukat a frissdiplomások, családot alapíthatnak, jövőt tervezhetnek.” „Önök egy izgalmas időszak elé néznek, ami egyben kemény munkával és rengeteg tanulással is jár majd, de a befektetett energia megéri.” – szólt az elsőévesekhez dr. Földesi Péter az egyetem rektora is. Hozzátette, a következő 25 év sikerét az elmúlt negyed század megfeszített munkája alapozza meg.

Dr. Lévayné dr. Fazekas Judit, a kar dékánja agyőri jogászképzés 1700-as évekig visszanyúló hagyományaira és a Győrben végzett neves elődökre emlékezett. Felidézte az összefogást, amelynek révén 1995-ben az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának kihelyezett Intézeteként a jogászképzés újra elindulhatott Győrben. 2002-től Jog-és Gazdaságtudományi Karként, 2007 óta pedig az egyetem önálló karaként működik a képzés, ami ma már öt szakon, több mint 1200 hallgatóval zajlik. Kiemelte, a jubileumi tanévet rekordszámú, 368 elsőéves kezdheti meg.

Hirdetés

A 25 éves jubileum alkalmából adták át az ünnepségen a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Alapításáért elnevezésű elismerést. A díjban részesült Bihari Mihály professzor emeritus, Kukorelli István professzor, Szekeres Tamás professzor, Szalay Gyula prodékán, Révész T. Mihály címzetes egyetemi tanár, Lamm Vanda professzor emerita, Lenkovics Barnabás professzor emeritus, Mezey Barna professzor, Balogh József volt polgármester, Pardavi László egyetemi docens.Az egyetem a győri önkormányzatnak elismerő oklevéllel mondott köszönetet.

Az eseményen Darák Péter, a Kúria elnöke tartott ünnepi előadást, aki témájául a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket választotta, amelyek a jogi területek, az igazságszolgáltatás és a közigazgatás terén is a hatékonyság növelését segítik, de egyben új kihívásokat is felvet. Mindezekkel a mai hallgatók szembesülnek majd, akiktől továbbra is személyes erőfeszítés szükséges a tudás elsajátításához.

Az elmúlt 25 évben a győri jogászképzésért kiemelkedő munkát végző személyiségek részére adták át a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar ’Pro Facultate’ emlékérmét Vízkelety Mariann miniszterelnöki biztosnak, Lipovits Szilárdnak, Győr jegyzőjének, Havasi Dezsőnek, a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi kamara elnökének és Kerényi Ervinnek, a kamara elnök-helyettesének, Molnár Balázsnak, a Megyei Közjegyzői Kamara elnökének, Simon Attilának, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójának, Széplaki Lászlónak, a Győri Ítélőtábla elnökének, Takács Józsefnek, a Győri Törvényszék elnökének, Tóth Eszternek, az Universitas-Győr Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, Turcsánné Molnár Katalinnak, a Székesfehérvári Törvényszék elnökének, Kovács Gábor és Takács Péter tanszékvezető egyetemi tanárnak, Lapsánszky András tanszékvezető egyetemi docensnek, Ferencz Jácint, Glavanits Judit, Horváth Gergely, Karácsony Gergely egyetemi docenseknek, valamint Deli Gergely, Gellér Balázs, Sulyok Gábor egyetemi tanároknak.

A tanévnyitón a kar 2019/2020-as tanévében évfolyamelsőként végzett hallgatói részére is elismeréseket adtak át. Jogász szakon évfolyamelső lett Baky Boglárka, Verebélyi Viktória, Mihály Laura Dominika, Varga Ádám, Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszakon Varga Verita, Igazságügyi igazgatási szakon Szendrő Xavér, Péter Emőke, Jogi asszisztens szakon pedig Kiskos Brigitta Kitti.

A tanévnyitó utolsó ünnepélyes pillanata az elsőévesek eskütétele volt, amellyel a hallgatókat hivatalosan is egyetemi polgárrá fogadták.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztős: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Oktatás | #Széchenyi István Egyetem |
likeold
a fb oldalunkat