„Ma nincs fontosabb, mint az ország békéjének megőrzése, hogy szabadok maradhassunk”

Ünnepi beszéd és koszorúzás a Honvéd ligetben

Földvári Gabriella Fotó: Ács Tamás
2023.03.15. 12:03

Március 15-e azt üzeni a mai nemzetnek, hogy összefogással nagy dolgokra vagyunk képesek, így Győrben is – hangzott el az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire emlékező ünnepségen a Honvéd ligetben.

A győri önkormányzat nemzeti ünnepünk alkalmából megemlékezést és koszorúzást tartott 9 órától a Honvéd ligeti emlékműnél, ahol dr. Dézsi Csaba András polgármester mondott ünnepi beszédet.

A Honvéd ligeti emlékművet, a Szabadság-szobrot 1902. szeptember 19-én, Kossuth Lajos születésének centenáriumán avatták fel. A Csányi Károly tervezte, kő alapzatú márványobeliszk tetején Markup Béla bronz sasmadara hirdeti a hősök emlékét – emlékeztetett az ünnepség helyszínének jelentőségére a politikus.

Dr. Dézsi Csaba András ünnepi beszédében felhívta a figyelmet, hogy alig több mint fél évszázaddal a szabadságharc után az ünneplő győriek megteremtették azt a várost, amiért a forradalom hősei küzdöttek. Győrben kivirágzott a szabadság. Akik hős hazafiként feláldozták életüket a szabadságharcban, nem haltak hiába. 

Mit jelent ma, 175 évvel a forradalom kitörésének napján a szabadság? Ez a kérdés a nagybetűs Békét jelenti. A félelem és erőszak nélküli szabad életet. A szabadság és a béke természetes a mi generációnknak, és sokszor megfeledkezünk arról, hogy ne csak a megtörtént jóért mondjunk köszönetet. Sokszor megfeledkezünk azért a veszteségért is hálát adni, ami nem velünk történt meg. A mai nemzeti ünnep egy szabadságában élő nemzet, Magyarország ünnepe. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eszméire emlékezve felértékelődik a nemzeti egység és akarat. Március 15-e azt üzeni a mai nemzetnek, hogy összefogással nagy dolgokra vagyunk képesek, így Győrben is. Ma nincs fontosabb, mint az ország békéjének megőrzése, hogy szabadok maradhassunk. Ehhez kell most forradalmi elszántság és kitartás” – hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Dézsi Csaba András felidézte a győri forradalmi napokat, megemlékezett a győri hősökről, arról, hogy a nemzeti függetlenség melletti bátor kiállásért a magyar Marseille-ként emlegették a kortársak városunkat. Ennek emlékére található a győri Szabadság-szobron a bronzfelirat: szabadság, egyenlőség, testvériség.

„2023 ünnepén az emlékezés és tiszteletadás mellett a szabadság és béke őrzői, hordozói is vagyunk. Ahogy tették 175 éve az előttünk járók. Lukács Sándor szavai adjanak ehhez erőt és hitet. Az önérzet büszkeségével elmondhatjuk, hogy a győri népnek az egész haza előtt becsülete van. Mert a legnehezebb időkben a hazáért tettünk, tűrtünk, és ott voltunk a helyen, ahol sorsunkat kovácsolták – zárta gondolatait a polgármester. 

Az ünnepi műsorban közreműködött Nagy Balázs és Fejszés Attila, a Győri Nemzeti Színház művészei, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit, virágait az emlékműnél.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt