Gazdagodott a győri bencés templom

Új festmény Szent Benedek ünnepére

Földvári Gabriella
2021.07.12. 14:51

Szent Benedek, Európa fővédőszentjének, a bencések rendalapítójának ünnepén, július 11-én, a megújuló Széchenyi téri templomban egy Szent Benedeket és testvérét, Szent Skolasztikát ábrázoló képet áldott meg Sárai-Szabó Kelemen atya szentmise keretében.

Az új,  2020-ban készült neobarokk festmény Győri Lajos festő-restaurátor művész alkotása, amely a templomban az első bencés témájú ábrázolás.  A képet a Szent Rozália-oltár felső részébe helyezik majd el. A Szent Rozália-oltár  építtetője Virgilio Beccaria módos itáliai származású győri kereskedő. Az oltárkép palermói Szent Rozália megdicsőülését ábrázolja, ismeretlen olasz festő munkája 1643-ból.

Az oltárkép bal oldalán másik két pestisszent is megjelenik: Szent Rókus és Szent Sebestyén. A Szűzanya felett, angyalok kezében tartott mondatszalagon a következő felirat olvasható: „Veni Rosalia sponsa Christi, veni coronaberis” (Jöjj Rozália, Krisztus jegyese, jöjj, hogy megkoronáztassál). A képet Máté és Márk apostolok szobra fogja közre.

Az 1650-es években készült remekmívű stukkók kereteiben Szent Rozália élettörténete lett megjelenítve. Az ablak alatt a barlangban fekvő Szent Rozália, az oltárral szemben Rafael angyal és Tóbiás nagyméretű vászonképe kapott helyet. A festmény bal oldalán Győr látképe, a jobb oldalon Pannonhalma lett megfestve.

A templom három éve megkezdett restaurálási munkái lassan a vége felé közelednek. Az orgona munkálatai vannak még hátra. A felújítást a Magyar Állam 2 milliárd forinttal támogatta. A 380 éves templom a jelenlegi Magyarország első barokk temploma. Különösen jelentősek a XVII. századi mellékoltárok. Az évszázadok viharait jól átvészelte a templom.


A most megáldott kép a II. világháborúban elpusztult kép helyére kerül. A jezsuita rend által épített templom és rendház, bár 1802 óta bencés tulajdonban és használatban van, de ez az első bencés témájú ábrázolás. A teljes oltár augusztus elejére fog elkészülni.     

A szertartást Sárai-Szabó Kelemen bencés perjel vezette és ő is áldotta meg a festményt.

Az eseményen a Győr+ TV stábja is ott volt:

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #bencések | #egyház | #Győr+ TV | #híradó |