Tizenegy éve hódít a kamarai tantárgy az egyetemen

Németh Boglárka
2022.02.08. 17:41

2011-ben indult először a "Kamara a vállalkozásért" elnevezésű tantárgy hódító útjára. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Széchenyi István Egyetemmel közös kooperációja sikeresnek bizonyul, hiszen mindössze negyed óra alatt fogytak el a helyek idén is a kurzusra.

“Vállalkozási ismeretekről tanulhatnak a legtöbbet a hallgatók”– kezdte beszámolóját Molnár Albert, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Győr térségi elnöke. Összesen 50-en vehetik fel a tantárgyat, amelyet keddenként 14 órától 15:30-ig tartanak a Széchenyi István Egyetemen.

“Ez a félév rendhagyó, hiszen ahogy a technológia fejlődik, a jövő kérdése az, hogy milyen irányba megy el a digitalizáció, az autóipar. Próbáljuk a hallgatókat úgy helyzetbe hozni, hogy ezekre a témákra igyekezzenek vállalkozási ötletekkel előrukkolni itt a félév során”- hangsúlyozta az elnök, aki arról is beszélt, hogy 13 vállalkozó csatlakozott, akik mentorként segítik majd a diákokat. Két alkalommal pedig vállalkozói környezetben, terepen zajlik majd az óra, ahol gyakorlati példákon keresztül ismerhetik majd meg a vállalkozás indításának és fenntartásának az alaptéziseit a hallgatók, a félév során pedig a tanultak alapján egy üzleti tervet is el kell készíteniük. 

“Nagyon fontos ismeret az a hallgatóknak, hogy mi az a kamarai rendszer, mik ezek, hogy működnek egyáltalán a vállalkozások, hogyan kell alapítani vállalkozást, a működtetés során milyen problémákkal találkozhatnak, de talán még fontosabb az, hogy a saját üzleti ötletüket, hogyan lehet valóban egy üzleti tervvé formálni”– emelte ki az évindító előadáson a Győr+ Médiának Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta, a Széchenyi István Egyetem docense.

Hozzátette, hogy a fiatalok mindegyike más szakról érkezik, így csapatokat alkotva, mindenki a saját tudását hozzátéve dolgozik az üzleti terven. Emellett a diákok azt is elsajátíthatják, hogyan lehet három percben eladni egy ötletet, ebben pedig a környék és megye kiváló vállalkozói mentorokként segítik őket, velük pedig a diákok a tanórákon kívül is folyamatosan tarthatják a kapcsolatot. 

Dr. Konczosné Dr. Szombathelyi Márta úgy véli a széchenyis diákok egy tehetségfejlesztő központba érkeznek, ahol isnpirálódhatnak és továbbfejleszthetik a tudásukat, ez a tantárgy pedig a valódi életre készíti fel őket, profi szakmai segítséggel.