Tehetségek örömzenéje a Lengyel Zenei Fesztiválon

Németh Boglárka | Fotó: MekliZ Fotó, Kasza Fruzsina
2022.11.12. 13:43

Szombaton a Széchenyi István Egyetem Hangversenytermében, a Zsinagógában rendezték meg a XVI. Lengyel Zenei Fesztivált. Az eseményt a Liszt Ferenc Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola és a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat közösen szervezte, mely során négy ország ifjú zenei tehetségei mutatták meg tudásukat.

Hirdetés

Az ünnepséget a Liszt Ferenc Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola vezetője, Szakács Erika nyitotta meg. Az igazgatónő felidézte, hogy az esemény előzményeként 1999-ben még csak zongoristák kaptak lehetőséget a megmutatkozásra. 2007-ben azonban úgy gondolták, hogy a többi hangszeres növendéknek is biztosítani kell a szereplést, így lett a korábbi versenyből egy olyan Lengyel Zenei Fesztivál, ahová már az országhatáron belülről és kívülről is meghívtak zene iskolásokat. A fesztivál időpontja minden évben a november 11-én ünnepelt Lengyel Függetlenség Napjához közeli időpontban van.

Szakács Erika

 “A tehetséggondozás mellett a lengyel kultúra terjesztését tűztük ki célul, akkor csak reméltük, hogy a kezdeti sikereket hosszú ideig meg tudjuk őrizni. Mára olyan hagyományt teremtettünk, amely a pandémiás évek nehézségeit is átvészelve, a Liszt Ferenc Zeneiskola kapcsolatrendszerének építésén túl a hazai és nemzetköz tehetséggondozás rangos eseménye lett.” – hangsúlyozta az intézményvezető. 

Andrzej Kalinowski

Az ünnepi hangversenyen Andrzej Kalinowski a Lengyel Köztársaság magyarországi konzulja is köszöntötte az egybegyűlteket. “Ez az esemény a nemzetközi találkozóhelye lett a tehetséges fiataloknak, művészeknek. Ez egy kiváló alkalom arra, hogy a művészek bemutatkozzanak és megismerkedjenek más fiatal tehetségekkel. Mivel a verseny szabályzata előírja egy lengyel zeneszerző művének bemutatását, ez sajátos ösztönzése a lengyel komolyzene megismerésének is.”

Rózsavölgyi László

A város nevében az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke Rózsavölgyi László szólalt fel.  “Richter János és Istvánffy Benedek városában már tizenhatodjára szervezzük meg ezt a fesztivált, ami tartalommal tölti meg városunk szellemi, lelki és kulturális életét. Hogyne támogatnánk örömmel ezt a fesztivált, hiszen olyan világot élünk, amikor mindenki nyugatra tart. A mai kaleidoszkóp azonban a közép-európai országokat, kiemelten Lengyelországot és az ország tehetségeit mutatja be. Nekünk itt Győrben a találkozások városában építenünk kell a magyar-lengyel barátságokat, annál is inkább mert városunk büszke Szent Lászlóra, aki Lengyelországban született és máig ő a magyarországi lengyelek védőszentje. Nincs jobb bor, mint a magyar, nincs jobb barát, mint a lengyel. Ezért is fontos ez a zenei találkozó, ez a zenei barátság.” – emelte ki az elnök.

Az eseményen egymás után sorra mutatkoztak be Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia tehetségei. Volt trombitaszó, zongora, gordonka, fuvola, oboa, klarinét, harmonika, hegedű, de énekes előadás is. 

A 2022-es év díjazottjai:

A legszínvonalasabb lengyel mű előadója: 

Pintér Júlia Anna 9.o. zongora, Liszt Ferenc AMI, Győr

A legmeggyőzőbb előadás: 

Michal Stochel 3.o. harmonika, Artur Malawski Zeneiskola, Przemysl, Lengyelország

A legvirtuózabb növendék: 

Oliwia Walczak hegedű, Jadwiga Kaliszewszka Zeneiskola, Poznan, Lengyelország

A XX. századi kortárs mű kiemelkedő előadása:

Jana Vestfálová 5.o. oboa, Művészeti Alapiskola, Liberec, Csehország

Közönség díj: 

Vida-Kun Gábor 6.o. gordonka , Tóth Aladár AMI, Budapest

Galéria: MekliZ Fotó, Kasza Fruzsina

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ TV | #híradó | #koncert | #Kultúra |