Sztárfellépők, újdonságok: programokban gazdag nyár elé nézünk!

Földvári Gabriella Fotó: Marcali Gábor
2024.06.03. 14:45

Bagossy Brothers, Michael Schenker, Neoton Família, Steve Hackett, Republic- csak néhány név az idei nyár sztárfellépői közül és természetesen idén sem marad el a Győrkőcfesztivál, a Fröccsnapok, a Szent László Napok, a Tóparty, a Barokk Esküvő, és a Bornapok sem. A győri nyári programokat hétfőn mutatta be dr. Pergel Elza alpolgármester és Marton László, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója a felújított Rába ETO csónakházban.

A sajtótájékoztatót Boda Bernadett énekesnő csodálatos dala nyitotta meg.

Dr. Pergel Elza a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „Győrnek mindig is nagyszerű nyári programjai voltak, ezeket az elmúlt négy évben még színesebbé tettük, még magasabb színvonalra emeltük, ebben a kiváló kulturális intézményeink a partnereink. Hozzátette: a győriek és az ide látogató turisták a nyár folyamán megtalálhatják a nekik tetsző szórakozási, kikapcsolódási lehetőségeket a könnyűzenétől a komolyzenéig, a gyerekprogramoktól a kiállításokig, a fesztiválokon át a hagyományőrző programokig.

Újdonság lesz idén a Győri Regionális Katonazenekari Fesztivál, melyet június 14-én rendeznek a Dunakapu téren.  Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere elmondta, országszerte nyolc fesztivált tartanak, ezek közül az egyik helyszín Győr, ahol a felvonulást követően négy zenekar tart egyenként és közösen is előadást, őket követően a Magyar Honvédség Központi Zenekarának Curtain up című koncertje hallható.

Az alpolgármester bejelentette, hogy a nyárnyitó nagykoncertet június 15-én 21 órától a  a Bagossy Brothers Company adja a Dunakapu téren. Valamint beszélt arról, hogy Győrben is megünnepli pályafutásának 50 éves jubileumát Michael Schenker zenekara, a Michael Schenker Group július 8-án, a Richter Teremben. Az alpolgármester elárulta, ismét fellép Győrben a Follow the Flow, valamint Steve Hackett & Djabe, és meghallgathatjuk az örök klasszikus Neoton Famíliát is. Az augusztus 24-ei nyárzáró koncert fellépője azonban egyelőre még meglepetés!

A részletekről szólva Marton László kiemelte a Radó Matinét, mely programsorozat elkötelezett feladata és célja a Radó-sziget Győr kulturális vérkeringésébe való visszacsatolása. Májustól októberig olyan színes, sokrétű eseményekkel, előadókkal várja a sziget az érdeklődőket, péntekenként élőzenei koncertekkel, szombaton DJ-kkel, vasárnap pedig családi programokkal töltik meg a szigetet.

A hagyományos Szent László Napok (június 28 – 30.) idén újdonságokkal várják a családokat, változik a felvonulás helyszíne, valamint a szombat este a program nem ér véget a lovas tüzes show-val, hanem azt követően szabadtéri mozi zárja a napot.

A Győri Rotary Fröccsnapok (július 19-21.) több szempontból is tartogat újdonságokat – hívta fel a figyelmet Marton László. A tehetségkutató, a nagy koncertek és a jótékonysági fröccskínálat már a tavaly is jól megfértek egymás mellett. Ezúttal tizenegy Rotary Klub vesz részt a jótékonysági gasztronómiai fesztiválon, melyek saját bevételükből más-más nemes célt szolgálnak. A Győri Rotary Klub ezúttal a Kazinczy szép magyar beszéd versenyt támogatja.

A Dunakapu téri nagyszínpadon pénteken Roy és Ádám ad koncertet, szombaton a Republic, vasárnap pedig a Színpadra Fel! tehetségkutató tavalyi győztese, a Honey Jeans zenekar koncertjét RockMilady követi majd a színpadon.

Bemutatjuk a hivatalos Győr város fröccsét, melyben a bor és a szóda 3:1 arányban oszlik meg. Az egyedi italhoz egyedi pohár dukál, melynek megvásárlásával a résztvevők a Rotary Klubokat, valamint magát a rendezvényt is támogatják.” – emelete ki a szervező.

Idén is meghirdették Győr zenei tehetségkutató versenyét a Színpadra Fel!-t, újdonság, hogy ezúttal a lemezlovasok jelentkezését is várják! A DJ-ket külön kategóriában bírálják el, Spiegelhalter László, azaz Spigiboy, a DJ szövetség alelnöke által. Ezen kívül a szakmai zsűriben ott lesz Boros Csaba, a Republic zenekar frontembere, és a tavalyi győztes zenekar – a Honey Jeans- énekesnője, Pálfi Bogi.

Július 27-én lesz a Tóparty, hagyományosan a Szenes Iván esttel, a sztárfellépők között pedig ott lesz Vastag Tamás, Bodrogi Gyula, Zalatnai Sarolta, Soltész Rezső és Nyári Károly is.

A Barokk Esküvőre (augusztus 9-10) új helyszínnel és nulladik nappal bővült, a Széchenyi és a Dunakapu tér mellett a Radó-sziget is bekerül a barokk körforgásba. A szigetet ez alkalomból hagyományőrzők népesítik majd be. A Széchenyi téren a már jól ismert barokk kert pompája mellett számos kézműves standok lesznek, a Dunakapu téren a nulladik napon, csütörtökön a Gammapolis Zenekar és a Raab vonósnégyes ad koncertet, pénteken pedig a Swing à la Django zenekar és a KúlArt Produkció mutatja be legújabb előadását. Szombaton a megszokottnál nagyobb pompával, látványosabban érkezik majd az esküvői menet a Dunakapu tér nagyszínpadára.

Augusztus 22-24 az idei időpontja a Győri Bornapoknak, ahol 50 borász mutatja be borait és méretteti meg magát a Fesztivál bora címért. Ezúttal már 9 kategóriában indulhatnak a pincészetek.

A Széchenyi téren csak bort kínálnak majd, előadások, beszélgetések lesznek és a DJ-k adják a kellemes, aláfestő jellegű háttérzenét, míg a Dunakapu tér nagy színpadán augusztus 22-én a Back II Black zenekar, 23-án Péterfy Bori & Love Band koncertje várja a látogatókat. .

A hétfői eseményt a Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekar rézfúvós kvintettje zárja.

Részletek a mufegyor.hu és a hellogyor.hu oldalakon!

Televíziós szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #2024 | #fesztivál | #Győr | #koncert | #nyári programok |