Színház- és könyvtárigazgatót is választott a közgyűlés

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2023.03.28. 13:00

Szokásosan a hónap utolsó keddjén tartottak közgyűlést a győri városházán. A képviselőtestület döntött a Győri Nemzeti Színház és a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatói posztjáról, több társaság tavalyi munkáját is értékelték, és különböző szervezetek pénzügyi támogatását is megszavazták.

Március 28-án, kedden rendes közgyűlést tartottak a győri önkormányzati képviselők a városházán. Az előzetesen kiküldött meghívó alapján 19 ügyben szavaztak a képviselők, ehhez egy további napirendi pontot fűztek hozzá, az ülést levezető Szeles Szabolcs alpolgármester javaslatára. Elfogadták a Városrendészet Győr 2022. évi beszámolóját, amelyhez Kozma Zoltán intézményvezető szóbeli kiegészítést is tett: a városrendészek új telephelyre pályáznak. Ha sikeres a pályázat, az nagyban növeli majd például az elszállított autók tárolására fordítható kapacitásukat.

Szintén elfogadták a Mezőőri és Parkőri Szolgálat tavalyi évről szóló beszámolóját, a városi levéltárnak pedig egyúttal a következő évi munkatervét is jóváhagyták.

Lezárult a Győri Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat, a közgyűlés döntésének értelmében 2028. június 30-ig dr. Bakos-Kiss Gábor, a jelenlegi igazgató marad a színház élén.

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatói posztjáról szintén szavaztak a képviselők, a jelenlegi igazgató, dr. Horváth Sándor Domonkos megbízását 2028. május 9-ig hosszabbították meg.

Dr. Bakos-Kiss Gábor
Dr. Horváth Sándor Domonkos

Folytatódik a Győr Városi Kábítószeregyeztető Fórum munkája. A 2021-2025 közötti időszakra vonatkozó drogstratégia legfőbb célja, hogy a társadalom nagyobb felelősséget vállaljon a városban elérhető egészségesebb életfeltételek kialakításában.

Támogatást kapott több szervezet is: a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal a város továbbra is támogatja az idősek lakhatását, és lakáskorszerűsítési terveit. Eddig közel 170 idős életfeltételei javulhattak a korábbi pályázati keretből, a közgyűlés pedig további 4 millió forintot különített el a folytatásra. A pályázatban a 70 év felettiek vehetnek részt, akiknek saját tulajdonú vagy haszonélvezeti joga van győri ingatlanban. Így akár 800 ezer forintos támogatást is kaphatnak életkörülményeik javítására a győri nyugdíjasok.

Kétmillió forinttal támogatja a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság győri kirendeltségét a város, ez a polgármesteri keretből valósul meg. Egymillió forintot kap a győri Szent Kamillus plébánia, a templom felújítása 2016 óta zajlik, de szintén a polgármesteri keretből kap támogatást a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikuma is. A gazdaságilag nehéz helyzetben lévő iskolát 100 ezer forinttal segíti ki az önkormányzat. A Gyárvárosi Iskoláért Alapítvány szintén százezer forintot kapott. Az intézmény azért kérte az önkormányzat támogatását, hogy májusban Csíkszeredába látogathassanak a diákok. Százötvenezer forinttal támogatják a Bekk Snooker Klubot, ahol a város sikeres sportolója, Nagy Erik is versenyez.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos