Szeles Szabolcs: “Közösségi hulladékgyűjtést tartunk Szigetben, Pinnyéden és Újvárosban”

Ficsór Dávid Fotó: Marcali Gábor
2023.04.18. 15:45

Stílszerűen a Pinnyédi Híd lábánál tartott sajtótájékoztatót Szeles Szabolcs kedden. Győr alpolgármestere, Pinnyéd, Sziget és Újváros önkormányzati képviselője bejelentette, hogy április 22-én, a Föld Napján 9 órától nagyszabású szemétszedő akciót indítanak a városrészekben, ezzel csatlakozva az országos "Te szedd!" programhoz.

“Sajnos társadalmi probléma a hulladék illegális elhelyezése, évente több mint 100 millió forintba kerül ezek felszámolása a városban. A környék adottságai pedig szinte vonzzák az elkövetőket. Évről-évre összefogunk, és próbáljuk ettől a szeméttől megtakarítani a környéket. Büszke vagyok a városrészekben tapasztalható széles társadalmi összefogásra és arra biztatok mindenkit, szombaton is vegyen részt az eseményen! ” – hangsúlyozta a városvezető. 

A szombati akcióhoz csatlakozik az Arrabona EGTC is. A szervezet az utóbbi időszakban több sikeres szemléletformáló programon van túl. Az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal kötött stratégiai megállapodással összhangban népszerűsítette a Tavaszi Nagytakarítás programot, és többek között ennek köszönhetően a környező települések közül többen is csatlakoztak az AÖFK Tavaszi Nagytakarítás programjához. „Az akció keretében szemétszedő túrák valósulnak meg Dunaszegen, Bőnyben, Győrladaméron, Vámosszabadin, Gönyűn és Győrben. Az EGTC-vel Sziget és Pinnyéd határában, speciálisan vízen történő hulladékgyűjtésre készülünk szombaton a Rábca győri szakaszán” – mondta Németh Tamás, az EGTC igazgatója.

Széles körű összefogás jellemzi a szombati akciót, több civil szervezet, egyesület, sportklub is jelezte részvételét. Igaz a Győri Vízisport Egyesület kajakosok a hétvégi verseny miatt szombaton biztosan nem lesznek ott a rendezvényen, a klub többi sportolója viszont jelezte részvételét a programon. “Mindig is fokozott figyelmet fordítottunk a vizek, vízpartok tisztaságára, hiszen mondhatjuk, ez a második lakhelyünk. Naponta látjuk a partokon elszórt, vízbe dobott hulladékot, amit évente legalább egyszer illendő összegyűjteni” – emelte ki Ábrahám Csaba, a GYVSE elnöke. 

Április 22-én, reggel kilenckor több helyszínen is lehet csatlakozni a szemétszedők lelkes táborához. Az akció legkésőbb délben véget ér, ezt követően frissítővel kedveskednek a szervezők a résztvevőknek. 

„Nagyon örülök, hogy két akció, a „Te szedd!” és a „Tisztítsuk meg Magyarországot” is kapcsolódott egymással. Fontos információ, hogy a Pinnyédi Híd lábánál, a murvás parkolóban van a találkozó április 22-én, szombaton reggel 9-kor. A Pinnyédi Művelődési Háztól is indul egy csoport ugyanebben az időpontban, ott egy túravezetéssel egybekötött szemétszedést tartunk majd Varga Benedek segítségével. A délig tartó akció végén pedig mindenkit szeretettel várunk egy pogácsára, kakaós csigára, frissítőre a híd lábánál!” – mondta Herman Etelka, az önkormányzat környezetvédelmi osztályának vezetője. Az eszközöket, vagyis zsákokat és kesztyűket a szervezők biztosítják, akik arra kérik az önkénteseket, öltözékükre figyeljenek oda, hisz kullancsok előfordulhatnak az útvonalon.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ TV | #híradó | #szemétgyűjtés |