Stabil eredmények és növekvő bevétel a Rábánál

Győr+ Illusztráció: Győr+
2023.04.21. 18:19

A Rába Nyrt. éves rendes Közgyűlése elfogadta az Igazgatóság beszámolóját a társaság 2022. évi működéséről - adta hírül a cég. A tavalyi év elején kirobbant orosz-ukrán katonai konfliktus és annak elhúzódása újabb bizonytalansági faktorként hatott a gazdaságra, ami a gyártási költségek drasztikus növekedését eredményezte. A vállalatcsoport a feszült környezetben is stabil üzemi eredménnyel és 1,6 milliárd forintos tárgyévi átfogó eredménnyel zárta a tavalyi üzleti évet.

„2022-ben folytatódott a már éveket átívelő működési kihívások sorozata, melyet a szomszégos országban lévő háborús események tovább súlyosbítottak és együttesen a globális piacok átrendeződését, valami az infláció korábban nem tapasztalt emelkedését idézték elő” – kezdi közleményét a Rába. 

„A Rába csoport konzekvens gazdasági döntéseinek köszönhetően a nehézségek ellenére eredményesen zárta tavalyi üzleti évét. Mindemellett a társaság konszolidált árbevétele csoport szinten meghaladta a 64 milliárd forintot, mely 38,6 százalékos, figyelemre méltó növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Megalapozva a Rába csoport fejlődését, stabil és eredményes működését, a társaság meghirdette átfogó reorganizációját a Rába Modernizációs Program 2025 keretein belül.

Az idei fejlesztésekről azt írják: „A 2022-re tervezett fejlesztések ütemezetten valósultak meg, így az eredeti menetrend szerint folytatja a vállalat a gyártás technológai megújítását és a működési mechanizmusok optimalizálását. Az intézkedések hatására a Rába üzemi eredménye tavaly elérte a 2 milliárd forintot, amivel ebben a terhelt gazdasági környezetben is a korábbi évet meghaladó szintet tudott elérni. A jelentős költségnyomás ellenére az EBITDA tömeget tekintve az elmúlt 10 év második legnagyobb eredményét realizálta a vállalatcsoport, ami meghaladta a 4,6 milliárd forintos szintet. A Rába a tavaly elért eredményét és a rendelkezésére álló forrásait a Rába Modernizációs Program 2025 további megvalósítására, az ott meghatározott intézkedések végrehajtására használja fel.” 

A cég pontos eredményeket is közzétett, melyeket az alábbi táblázatban foglaltak össze:

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #Ipari Park | #rába |