Hirdetés
Győri SZC Sport és Kreatív Technikum

Spiró György volt a novellaelemző verseny díszvendége

Fotó: a szerző felvétele
Németh Boglárka
2021.11.05. 17:23

29. alkalommal rendezték meg a Móra Ferenc Novellaelemző és Fogalmazási Versenyt a Győri SZC Sport és Kreatív Technikumban péntek délután.

Hirdetés

Tavaly a koronavírus járvány miatt csak az első fordulót tudták megtartani, akkor Spiró György író művét adták feladatnak. Idén ismét az alkotó egyik novelláját választották az első fordulóban az elemzés alapjául.

„Nagy öröm számunkra, hogy töretlen a verseny népszerűsége”- fogalmazott Csengeri Mária, a Győri SZC Sport és Kreatív Technikum igazgatónője a Győrplusznak. Az intézményvezető hozzátett: összesen 89 diák pályázott hét megyéből és a határon túlról is a megmérettetésre. A pénteki második fordulóba azonban csak a legjobb húsz versenyző jutott. 

Népszerű verseny, rangos zsűri

Ebben a fordulóban két lehetőség közül választhattak a fiatalok: az egyik, hogy írjanak egy novellát a mai magyar valóságról, melyet iróniával fűszereznek, a másik lehetőség pedig egy sci-fi történet megírása volt Spiró Györgyre emlékeztető stílusban. A legtöbben utóbbi mellett döntöttek, a verseny azonban itt még nem ért véget, hiszen Csengeri Mária szerint a művet el is kell juttatni a befogadókhoz. “Ez a verseny legnehezebb része, amikor az írók felolvassák a zsűri előtt a saját maguk által írt novellákat.”- tette hozzá az intézményvezető.

Spiró György Fotó: Németh Boglárka

A legkeményebb feladat előtt azonban még egy kis pihenés várt a versenyzőkre. A versenyre személyesen is ellátogatott Spiró György,  aki rendhagyó irodalomórát is tartott a diákoknak. Ezt követően az iskola diákjai az író műveiből adtak elő részleteket, szám szerint 11-et,. Az előadásba a nézőket is bevonták mégpedig úgy, hogy a közönségnek ki kellett találnia az író mely műveit vitték színpadra a fiatalok. A legjobb tippelő pedig szintén jutalmat kapott a verseny végén.

Spiró György nagy megtiszteltetésnek érezte, hogy már második éve az ő műveit kapták feladatul a lelkes irodalom kedvelők, ráadásul díszvendégként is részt vehetett a megmérettetésen. ” Az olvasás csodálatos dolog, a nevelőknek pedig nagyon fontos szerepe van abban, hogy ezt megszerettessék  a fiatalokkal”- nyilatkozta a művész.

A verseny ezt követően azzal zárult, hogy a versenyzők felolvasták műveiket a zsűrinek, aminek többek között Spiró György is a tagja volt. 

Kapcsolódó témák: #Győr | #híradó | #irodalom | #Oktatás |
Hirdetés