Iskolakezdés

Sok beteg, de kevés covidos a gyerekek között

Fotó: Pixabay
Németh Boglárka
2021.09.15. 13:27

A bölcsődék, óvodák, iskolák újra várják a gyermekeket, szeptember 1-től ugyanis ismét jelenléti oktatásban vehet részt mindenki. Az első néhány napban azonban megsokszorozódott a beteg gyermekek száma, hiszen a közösségekben könnyen terjednek a vírusok és baktériumok is.

Dr. Muzsay Géza gyermekgyógyász szerint nem kell megijedni, hiszen a legtöbb esetben tüneti szerekkel orvosolható a baj, ahol pedig felmerül az, hogy koronavírus fertőzött lehet a beteg, azonnal elküldik Covid tesztre.

A főorvos szerint idén szeptember 1-től, sokkal komolyabban veszik az oktatással foglalkozó intézményekben azt, ha valaki tüsszög vagy köhög. A gyermekek a legenyhébb tünetek esetén sem mehetnek a közösségekbe. A doktor szerint a legegyszerűbb megoldás, ha telefonon felkeresik a háziorvost, beszámolnak a tapasztaltakról, ha pedig szükséges fotót vagy videót is érdemes továbbítani, így abszolút hatásos lehet a telemedicinális kezelés is. Dr. Muzsay azt tanácsolja, ha valamelyik szülő ettől nem nyugszik meg, akkor kérjen egy időpontot és ezután a háziorvos meg fogja vizsgálni. A rendelőben kötelező a maszkviselés és érdemes a távolságtartásra is odafigyelni.

A legtöbb esetben a gyermekek betegsége tüneti gyógyszerekkel enyhíthető, de érdemes megemelni a gyümölcsfogyasztást, és így feltölteni az immunrendszert.

Fotó: a szerző felvétele

Dr. Muzsay szerint bízni kell a háziorvosunkban, hiszen ha úgy ítéli meg, hogy a Covid fertőzöttségnek csak a gyanúja is felmerül maximális lehetőség van a tesztelésre. A doktor praxisában sok gyanús eset tűnt fel, de egyik teszteredmény sem lett pozitív.

Az allergiaszezon is nehezíti most a háziorvosok dolgát, de itt is érdemes a szakemberekre hagyatkozni, ők pontosan el tudják különíteni a koronavírus járvány delta variánsát az allergia tüneteitől. A doktor kiemelte: ha az orvos mégis a tesztelés mellett dönt, ezt a gyermekek szülei mindenképpen fogadják el, hiszen így lehet elkerülni azt, hogy nagyobb baj történjen.

Az orvos ezután a 12 év felettiek oltására is figyelmeztetett, valamint arra, hogy sosem késő beadatni a vakcinát. Dr. Muzsay Géza azt mondja: az oltás mellékhatásaitól nem kell félni, mert semmi sem döntheti a lábáról annyira betegeket, mint maga a vírus.