Sok a beteg: az influenza és a covid is fertőz       

Zombai-Kovács Ákos Fotó: ZKA
2022.11.02. 10:40

Egyre többen köhögnek, tüsszögnek, fáj a fejük és a torkuk, sok a beteg az egész országban és Győrben is. Az influenza és a Covid is fertőz novemberben. Azt, hogy megfázással vagy koronavírussal dőltünk-e ki, csak a teszt tudja biztosan kimutatni.

Hirdetés

Sajnos a mostani, szokatlanul enyhe időjárás is kedvez a betegség terjedésének, hasonlóak a tünetek, de van bőven influenzásból és Covidosból is, ezt csak a rendelőben elvégezett teszttel tudjuk eldönteni, illetve abból, hogy az érintett, hányszor volt már koronás” – mondta dr. Schmidt Péter Sziget városrész gyermek háziorvosa.

Az elmúlt évek koronavírus járványai miatt kicsit háttérbe szorult az influenza, erről is beszélt a Győr+ Médiának a doktor. Az elmúlt két év szinte kizárólag a Covidról szólt a világban és Magyarországon is, pedig az influenza is itt van velünk és fertőz, viszont a védőoltással meg lehet előzni, mindkét betegséget és azzal, hogy ha kiír minket az orvos, addig maradjunk otthon, amíg tünetmentesek nem vagyunk” tette hozzá a gyermek háziorvos. A betegség – bármi is okozza– 5-7 napig tart és a doktor azt javasolja, amíg vannak tünetek, ne engedjük újra iskolába a gyereket vagy munkába a felnőttet.

Illusztráció: Depositphotos.com

A védőoltás pedig mindenki számára nagy segítség lehet. „Van bőven az oltásból, ami bárki számára ingyenesen hozzáférhető, én pedig nagyon ajánlom elsősorban a 60 év felettieknek, a kismamáknak és mindenkinek, aki a munkahelyén ki van téve a fertőzés kockázatának” fogalmazott a doktor.

Az orvos szerint a koronavírus tovább erősödik a következő hetekben, az influenza viszont nem lesz olyan agresszív és nem okoz annyi megbetegedést, amit még nyáron előre jeleztek.        

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Hirdetés