Soha nem látott Petőfi-kéziratot mutattak be Győrben

Földvári Gabriella
2023.01.19. 21:53

Nemzeti kincset, egy a nagyközönség által még soha nem látott különlegességet mutatott be Werner Krisztina újságíró csütörtökön este a Vaskakas Bábszínházban rendezett Kerengő elnevezésű pódium estjén.

Hirdetés

Petőfi Sándor „Tűz” című versét tárta a nyilvánosság elé az újságírónő, amelyet szép kézírással, halványkék színű levélpapírra írt a költő. A ritkaság Bogisich Ferenc győri magángyűjteményéből érkezett az estre. Werner Krisztina a kincs eredetéről elmondta: nyomtatásban 1848-ban jelent meg az Unió zsebkönyvtárban Kolozsvárott. Ferenczi Zoltán irodalomtörténész szerint 1845-ben írta a költő, szerinte az a legszebb Petőfi-kézirat, mert Petőfi ismert, szép kézírását teljesen feltünteti. A Budapesti Szemle 1888-as füzete szerint 1847-ben született a vers.

„Urházy György, az Unió szerkesztője a Petőfi által hozzáküldött kéziratot K. Papp Miklósnak, a Magyar Polgár volt szerkesztőjének ajándékozta. Az ő hagyatékából került Ajtai K. Albert kolozsvári kiadóhoz. Vasberényi Géza dunavecsei magángyűjteménye 40 év kutatómunka eredménye, az amatőr Petőfi-kutató György Jenő mérnöktől vette 1934-ben. Géza bácsi, aki már sajnos nem él, nagy gyűjtő volt, számos kéziratot és levelet vásárolt meg az Ernst Lajos-féle anyag elárverezése során a műkincs-kereskedelembe került dolgokból is.

Tudomásunk szerint ez az egyetlen Petőfi-kézirat, ami magángyűjtőnél van. Mégpedig itt Győrben. Az ismert műgyűjtő egyik legféltettebb kincse, köszönet érte, hogy itt a Magyar Kultúra Napja apropóján, a Petőfi-emlékév kapcsán bemutathatom. Bármilyen hihetetlen, manapság is kerülnek elő Petőfi-kéziratok, amik azért számítanak különlegességnek, mert bár Petőfi közel ezer verset írt, a szabadságharc leverése után, a megtorlás éveiben azonnali halálbüntetést kapott, akinél 1948–49-es relikviát találtak” – mesélt a kézirat történetéről az újságírónő.

A Kerengőben Werner Krisztina vendégei Szarka Gyula – Kossuth-díjas előadóművész-zeneszerző, Szarka Zsófi – konyhatündér és gasztro-újságíró, és Németh Hajnal Aurora – Hungarikum-díjas ipar- és képzőművész voltak.

Szarka Gyula felvidéki kulturális missziójáról mesélt, a kultúrához, zenéhez, borhoz való viszonyáról. A kétszáz éve született Petőfit dicsérte szóban és zenében, ízelítőt adva a Petőfi dicsérete című szólóalbumáról, amely októberben jelent meg. Szarka Zsófi szenvedélyéről, a főzésről mesélt és elárulta mit szeretett és mit nem szeretett enni Petőfi. Aurora verses divatbemutatón vonultatta fel az általa megálmodott kollekciókat és ékszereket és arról beszélt a közönségnek, hogyan lehet tovább örökíteni modernizálva a népművészetet, a népi kultúrát, a viseletet.

A vendégek mind egyetértettek abban az esten, hogy a magyar kultúrát meg kell élni!

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztő: Földvári Gabriella, Zombai-Kovács Ákos

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ TV | #híradó | #Kultúra | #Petőfi Sándor |