Rovarhotelt építettek a révaisok

Fotó: Győr+
Németh Boglárka
2022.06.07. 20:21

Az iskola meglévő, lyukacsos betonkerítésébe helyeztek dobozokat, szalmát, faháncsokat, ágakat, hogy megágyazzanak a rovarvilág számára. Miután kibérelték a kis "fakkokat", az élőlények vízellátásáról is gondoskodtak: bambuszba fecskendőztek vizet, melyet vattával zártak le. A hotel "alapanyagait" a diákok maguk gyűjtötték össze, majd a biológia szakkör lelkes résztvevői együtt építették meg a létesítményt.

“Több dolgot is szeretünk volna véghez vinni. Egyrészt szerettünk volna egy új funkciót adni egy már meglévő kerítésnek és ezen gondolkozva jutott eszünkbe a rovarhotel ötlete, kihasználva a helyi adottságokat, amit a járókelők meg a gyerekek is láthatnak.” – mondta el Tóth László. A középiskolai földrajz-történelem szakos tanár, az egyik ötletadó hozzátette: belülről a sövény miatt itt már van egy meglévő élővilág, a kettő igazából így találkozott. A diákok számára fontos volt a felhasznált anyagok újrahasznosítása, mostantól pedig lehetőség lesz megfigyeléseket végezni és a különféle rovarokat tanulmányozni.”

A hotel “szobáit” belül drótháló, felülről tető, kívül pedig plexi védi, így lesz a szállás melegen és szárazon tartva a rovarok számára.

Az egész lényege, hogy a rovarok megéljenek itt a városi környezetben is. Szerintem ez egy érdekes projekt, kíváncsi vagyok, hogy mi lesz az eredménye. Mi a barátommal kifúrtuk a fahasábokat, hogy az így keletkező üregekbe megélhessenek a bogarak.– emelte ki Gazsó Ákos Attila 9. d osztályos tanuló.

“A rovarhotellel ide szeretnénk csalogatni és otthont adni ezeknek az élőlényeknek. A biosz szakkör keretében csináljuk, amit nagyon élvezek, nagyon sok érdekes dolgot megtudtam, mióta ide járok. Nagyon élvezetes, a társaság is nagyon jó, úgyhogy nagyon megszerettem. “– mesélte Lőrincz Fáta, 10.  c osztályos diák.

A révaisok a szünidőt követően telt házas rovarhotelre számítanak, ahol tanulmányozni tudják majd a beköltözők mindennapjait.