Rendezi a víziközmű vagyon helyzetét Győr

Mireider Máté Marcali Gábor
2023.01.31. 18:21

Az év első közgyűlését tartották a Városháza dísztermében január 31-én. Ugyan a megszokottnál kevesebb, mindössze nyolc napirendi pontot tárgyaltak a képviselők, több fontos döntést is megszavaztak.

A közgyűlésen 19 képviselő jelent meg, az előzetesen kiküldött meghívóban lévő napirendi pontok nem változtak. Az ülésről élő közvetítést követhettük dr. Dézsi Csaba András Facebook-oldalán:

Az első napirendi pontban máris jelentős vagyonszerzést tárgyaltak a képviselők: a Győr-Szol Zrt-t bízták meg azzal, hogy 100%-os tulajdonjogot szerezzen a Memento Temetkezési Kft-ben. Ezzel Győr a “Jószív” Temetkezési Kft. mellett újabb temetkezési cégben szerez tulajdont, így erősítve gazdasági helyzetét.

Pollreisz Balázs kifejtette; sokallja a 140 milliós árat a cégért, ugyanakkor Balla Jenő úgy vélte: a városnak szüksége van ilyen cégekre. Borsi Róbert azt emelte ki: a Jószív Temetkezési Kft-ben a Győr-Szol 50%-os tulajdonos, a Memento Temetkezési Kft-ben pedig 100%-os tulajdont szerezhetnek. Ezzel a győri lakosoknak is tudnak segíteni – mutatott rá Borsi Róbert. Prédl Antal, a Győr-Szol vezérigazgatója elmondta: a Győr-Szol mindig keresi a jövőbemutató lehetőségeket. A vezérigazgató azt is elárulta: ők keresték meg a Memento Temetkezési Kft. vezetését, és alapos értékelés előzte meg a vásárlást. A képviselők 2 tartózkodás mellett fogadták el a határozatot.

Fotó: Marcali Gábor

A második napirendi pont a Pannon-Víz Zrt.-vel kapcsolatos volt. 2022 nyarán kezdte meg a tárgyalásokat a város arról, hogy bizonyos vagyoni elemek állami kézbe kerüljenek-e. A közgyűlési döntés értelmében, a víziközmű szolgáltatás fenntartása érdekében fennálló kötelezettségeit, és az ehhez közvetlenül szükséges vagyoni elemeket átadja a város az állam részére, és további tárgyalással bízták meg dr. Dézsi Csaba András polgármestert. Borsi Róbert rámutatott: a Pannon-Víz korábban kalkulált 1,2 milliárdos áramszámlája várhatóan 6,6 milliárd forint lesz az energiahordozók világpiaci helyzete miatt, ebből Győrt több, mint 4,2 milliárd forint terhelné. A képviselő azt is kiemelte: ezt a rendszert közösen építették és tették össze a tulajdonos önkormányzatok, de ezt a rendszert üzemeltetni is kell. A hétköznapi életben természetes, hogy ivó- és fürdővízhez jusson mindenki, a lakosság érdeke, hogy ez továbbra is adott legyen, ezért szükséges átadni az állam részére bizonyos feladatokat.

Rácz Attila, a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója. Fotó: Marcali Gábor

Rácz Attila, a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: az átadott vagyonnak hagyományos értelemben vett piaci értéke nincs, hiszen annak tulajdonosa csak az állam, vagy az önkormányzat lehet. Kötelező önkormányzati feladatokról van szó, így piaci árakról és körülményekről nem lehet beszélni – mutatott rá a szakember, aki a dolgozókat érintő kérdésekre reagálva elmondta azt is, hogy az is feladatuk, hogy a saját, jól képzett dolgozóikat megtartsák. “Évek, mire betanulnak ezek az emberek a szakmába. A Pannon-Víz szakemberei az ország legjobbjai között vannak, vétek lenne elengedni őket” – hangsúlyozta Rácz Attila. A szervezet vezetője a közgyűlésen hangsúlyozta azt is: ez az egyetlen olyan közszolgáltatás, ami kötelező, nem lehet kikötni annál sem, aki nem fizeti azt, legfeljebb szűkíteni lehet. Ha piaci áron állapítanák meg ennek a szolgáltatásnak a díját, azt a lakosság nem tudná megfizetni. “A vízdíj azért ilyen alacsony, hogy megfizethető legyen” – szögezte le Rácz Attila. Az elnök-vezérigazgató kiemelte: az állam kötelezettséget vállalt arra, hogy a korábban elfogadott fejlesztési terveket végrehajtja Győrben. Dr. Dézsi Csaba András hozzátette: arra is van esély, hogy a város megtarthat egy bizonyos részt a cégből, de ez kiadásokkal is fog járni.

A képviselők a hosszas tárgyalás után elfogadták a határozati javaslatot.

A harmadik napirendi pont egy, a 83-as főút mellett lévő telekre szóló elővásárlási jogról szólt. A város ugyan nem élt ezzel a lehetőséggel, de azt továbbra is fenntartja. Ezt a döntést a képviselők is támogatták. Kérdés nem érkezett, a képviselők egyhangúan elfogadták a javaslatot.

A negyedik napirendi pont a József Attila úti gyermekorvosi praxisról szólt, melyet a döntés értelmében április 1-től dr. Turi Szilárd fog átvenni. Hozzászólás itt sem volt, egyhangúan fogadták el a határozatot, dr. Dézsi Csaba András sok sikert kívánt dr. Turi Szilárdnak.

Az ötödik napirendi pont a városban működő orvosi praxisokat érintette, az önkormányzat támogatni fogja a megemelkedett rezsiköltségek miatt a létesítményeket. Dr. Pergel Elza alpolgármester kiemelte: az orvosok keresték meg a városvezetést, és bár a város most nehéz helyzetben van, segítik a háziorvosi praxisok működését, ezt kiemelt feladatuknak tekintik továbbra is. A képviselők egyhangú igennel szavaztak a határozatra.

A hatodik napirendi pont a polgármesterre átruházott döntések beszámolója volt, a részletes beszámolóban több ügy is szerepelt. Kérdés nem érkezett, a beszámolót a képviselők elfogadták.

Dr. Dézsi Csaba András. Fotó: Marcali Gábor

A hetedik napirendi pont több bizottsági döntésről szóló tájékoztatást tartalmazott, benne az önkormányzat nem lakás célú helyiségeinek bérleti hirdetményével, a részletes lista a linkre kattintva elérhető. A képviselők elfogadták a határozati javaslatot.

A nyolcadik napirendi pontban egy törvényességi felhívásról volt szó. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal emelt kifogást a Tatai úti társasház projekt kapcsán. A kormányhivatal szerint csak akkor épülhet ezen a helyszínen lakópark, ha máshol nincs alkalmas terület erre, a város vezetése azonban alá tudja támasztani, hogy ez a megfelelő helyszín, hiszen itt negyedannyiba kerülne az építkezéshez szükséges terület, mint a másik szóban forgó helyen, a volt Rába-gyár területén. Nagyné dr. László Edit jegyző kiemelte: ha bírósági döntés születik az ügyben, az mindenki számára kötelező érvényű lesz. A képviselők elfogadták a határozatot.

A napirendi pontok után Balla Jenőtől érkezett egy felszólalás a szövetkezeti lakások és a lakbértámogatás kapcsán. Rákosi Tamás a Népjóléti Osztály osztályvezetője válaszában elmondta: a lakbértámogatást kizárólag magánszemélyek igényelhetik. A kérdésben érintettek a lakhatási támogatásra lehetnek jogosultak – emelte ki a polgármester. Az önkormányzat mindenkit támogat, aki rászorul – mondta dr. Dézsi Csaba András.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt