Tárgyal a víziközmű-hálózatról az állammal a város

Fotó: Vig Norbert
Győr+
2022.08.30. 17:58

A város többségi tulajdonos a vízközmű-szolgáltató cégben, az energiaválság pedig komolyan kihat a Pannon-Víz működésére.

Augusztus 30-ra, kedden délelőtt 10 órára hívtak össze rendkívüli közgyűlést a Városházára. Egyetlen napirendi pont szerepelt a meghívóban.

Az elmúlt hetekben már többször előkerült a téma az országos sajtóban is. Röviden; a vízközműcégek bevételei nem követik a megemelkedett rezsiárakat, így a társaságok gazdálkodása egyre nehezebb. Az eladósodás elkerülése érdekében lépett közbe az állam, aki lehetőségként felajánlotta: átveszik az eszközöket és az infrastruktúrát a mostani tulajdonosoktól, így a fenntartás állami kézbe kerül.

A Pannon-Víz Zrt. tulajdonosa több önkormányzat, köztük többségi tulajdonnal rendelkezik Győr. Az elmúlt napokban például Gönyű önkormányzata is határozatot hozott: megbízzák dr. Dézsi Csaba Andrást, valamint Rácz Attilát, a Pannon-Víz Zrt. vezérigazgatóját, hogy tárgyaljanak a kormánnyal.

Fotó: Vig Norbert

A mai közgyűlés egyetlen napirendi pontját zárt ajtók mögött tárgyalták.

A határozathirdetés után – melynek lényege, hogy a polgármestert és a Pannon-Víz vezérigazgatóját, Rácz Attilát a közgyűlés meghatalmazta, hogy tárgyaljanak az állam képviselőivel a hálózati vagyon esetleges állami tulajdonba adásáról – dr. Dézsi Csaba András a Győr+ Médiának elmondta: a közgyűlésen a víziközmű-vagyon átruházásáról volt szó, hogy az állam kezelje tovább ezt a vagyont, vagy a város. „Ez egy érték, de vagy állami, vagy önkormányzati kézbe lehet csak adni. Ennek a fenntartása, karbantartása egy jelentős terhet is jelent egyúttal” – mondta a polgármester.

„A vízközmű-szolgáltatás alapszolgáltatás, víznek kell lennie. Győrben nagyon pedig jó minőségű víz van a házaknál” – szögezte le a város vezetője, aki azt is elmondta: a Pannon-Víz Zrt. most is jól működik, de a jövőben olyan pénzügyi háttérre van szükség, ami a jelenlegi bevételek alapján nem teljesül. „Ezért kell átgondolni azt, hogy a tárgyalások során olyan pozícióban legyünk, hogy a biztonságos vízellátás megmaradjon, nem csak Győrben, hanem a környező településeken is” – mutatott rá dr. Dézsi Csaba András, aki elárulta azt is: a Pannon-Víz Zrt. közgyűlésén szintén meghatalmazták őt és Rácz Attilát a tárgyalásra.

Fotó: Vig Norbert

„A Pannon-Víz Zrt. azért van, hogy az ivóvizet előállítsa és megfelelő minőségben eljuttassa a fogyasztókhoz, illetve a szennyvizet onnan eljuttassa a víz tisztítóba. Ennek a legideálisabb módját kell megtalálni, és ha ez állami segítséggel megy, és ez megfelelő segítség, akkor ezt meg kell lépni – nyilván a feltételeket kell megnézni” – összegezte a polgármester. Dr. Dézsi Csaba András azt is elmondta: konkrét pénzösszegekről és vagyonokról volt szó a közgyűlésen, ezért volt zárt az ülés.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos