Plácido Domingo és Mádl Ferenc is a vendége volt

Szigeti Sándor Fotó: Ács Tamás
2023.11.19. 17:47

Kiemelkedő gasztronómiai munkájának elismeréseként Győr-Belváros Szolgálatáért díjat vehetett át a város és a környék egyetlen Michelin Guide-ajánlással rendelkező éttermének alapító-tulajdonosa, Szabó László.

A győrieknek aligha kell bemutatni a híres belvárosi Lamaredát, amely az elmúlt két évben kétszer is elnyerte a világ legrangosabb étterem-kalauzának, a Michelin Guide-nak az ajánlását. Már a hely neve is arról tanúskodik, hogy igazi családi vállalkozásról van szó, hiszen a Lamareda szó a családtagok keresztneveinek kezdőbetűiből áll össze: László, Margó, Réka, Dávid…

„Az újságírás is érdekelt, de aztán úgy alakult, hogy 1969-ben a győri Vörös Csillag szállóban kezdtem felszolgálóként. A szüleim gazdálkodással foglalkoztak Vámosszabadiban, így a hotelbe belépve egy teljesen új világba csöppentem, ami maga volt a csoda. Rangos külföldi delegációk, elegáns szállóvendégek laktak nálunk, akiknek valódi herendi porcelánnal terítettünk, és egyszer még a Győrbe látogató híres szudáni elnök, Nimeri is a vendégünk volt” – meséli Szabó úr.

A korábbi Royal, az akkori Vörös Csillag szálló remek hely volt, ahol megtanulhattuk a szakma csínját-bínját. Amikor viszont megszereztem a felszolgálói szakképesítést, nem tudtak helyben munkát adni, így kerültem a Balatonhoz. Többek között Füreden a Marinában és az Annabellában, majd később a Tihany Szállóban dolgoztam, immár üzletvezető-helyettesként. A feleségem Győrben maradt, és egy idő után döntés elé állított: vagy ő, vagy a Balaton. Én természetesen őt és Győrt választottam, hiába ajánlottak mindkettőnknek nagyon jó helyen állást és lakást Tihanyban.”

„A szabadhegyi Attila étteremnek lettem a vezetője, aztán 1989-ben az IBUSZ vezetői megkerestek egy lehetőséggel: a hegyeshalmi határon szerettek volna nyitni egy éttermet. Ez lett a későbbi híres Határ étterem, amelynek diplomatavárójában az évek során vendégül láttuk többek között Göncz Árpádot, Mádl Ferencet, Sólyom Lászlót és Orbán Viktort.

„Mádl Ferenc feleségének, Dalma asszonynak a frissen sült túrós rétes volt a kedvence, Orbán Viktornak viszont mindig kevés volt az ideje, így általában hideg libamájas szendvicset kért teával, és már indult is tovább” – emlékszik vissza a hegyeshalmi évekre az idén 74 éves kiváló szakember.

„A feleségemmel szerettünk volna egy saját éttermet, ezért 2001-ben a legendás győri vendéglátóstól, Szalai Lajostól, Öcsi bácsitól megvásároltuk a Kishalász vendéglő bérleti jogát, itt, az Apáca utcában. Az épület teljes felújítása után ezen a helyen nyílt meg a Lamareda. Számtalan ismert vendégünk volt, győri fellépését követően nálunk vacsorázott Plácido Domingo is. Amióta pedig szerepelünk a Michelin-kalauzban, a tengerentúlról, az Egyesült Államokból is érkeznek foglalásaink” – teszi hozzá Szabó László.

„A gyermekeinkkel közösen dolgozunk az étteremben, mindenkinek megvan a maga feladata. A feleségemmel 48 éve vagyunk házasok, van egy három és fél éves, gyönyörű lányunokánk, Szofi. Ma már ritkábban utazunk, szeretnénk minél több időt a családdal tölteni. Szerencsés vagyok, mert számomra a Lamareda nem csupán a munkám, hanem egyben a hobbim is, amely a közös életünknek nagyon fontos része.”

Kapcsolódó témák: #elismerés | #gasztronómia | #Győr |