Szigorúan felügyelik a Vásárcsarnok rendjét, 65 felett csak reggel 9-től vásárolhatnak

Piacozás korlátok között

Fotó: Garamvölgyi Imre
Garamvölgyi Imre
2020.03.29. 09:12

A nap ugyanúgy kelt fel március 28-án reggel, mint ahogy egyébként is szokott ebben az évszakban. Lassan komótosan kúszott fel az égre, óvatos sugarai pedig éltető melegbe vonták a tájat. Ez a szombat reggel azonban mégis más volt, mint a többi, és nem csak azért, mert ez a szombat volt a téli időszámítás utolsó napja 2020-ban. Ez volt az első napja a koronavírus elleni védekezés újabb állomásának. A Kormány rendeletben korlátozta az állampolgárok kijárását az otthonaikból.

A kormányfő pénteki bejelentése után csak azok léphetnek az utcákra, akik dolgozni vagy vásárolni mennek. Látogathatók az élelmiszerüzletek, piacok, patikák, egészségügyi intézmények, valamint egyénileg sportolni, sétálni is lehet, lehetőleg zöld területeken. Az időskorúak védelmére vásárlási időkorlátot is bevezettek, délelőtt 9 és 12 óra között csak a 65 éven felüliek tartózkodhatnak a boltokban és a piacokon.

A rendelet pénteki megjelenése ismét kiváltott egy kisebb vásárlási lázat Győrben. Délután a „nagyteszkó” parkolója megtelt, és volt olyan vásárló az üzletben, aki két bevásárlókocsit húzott maga után a pénztár felé, színültig rakva konzervekkel, száraztésztával és egyéb tartós élelmiszerrel. Ez a rövid ideig tartó vásárlási pánik azonban semmilyen fennakadást nem okozott, az árukészletet újra feltöltötték, a vásárlók száma pedig hamar visszaesett a két hete már megszokott szintre.

Aztán felvirradt a korlátozás első napja. Szombati nap lévén ez a piacozás napja. Majd minden győri ellátogat ilyenkor a pazarul felújított, és a közelmúltban átadott Vásárcsarnokba, hisz itt kaphatja meg a legfrissebb termelői zöldségeket, gyümölcsöket, frissen vágott hentesárut valamint a még meleg péksüteményeket. Nézzük, hogyan alkalmazkodik a piac a megváltozott körülményekhez.

Kisbolt nagy rend

A ménfőcsanaki „kisbolt” előtt hat fős sor áll. Mindenki megszokta már, hogy egyszerre csak négyen tartózkodhatnak az üzletben. Mindenki fegyelmezetten vár a sorára. A korai időpont ellenére néhány idősebb ember is áll a sorban, ám ránézésre ők sem haladják meg a 65 éves kort. Minden szabályos a sorban állók megtartják egymás között a „védőtávolságot”, ritkán beszélgetnek egymással, akkor is csak pár mondatot váltanak. A téma természetesen a vírus és a legújabb rendelkezések. A többség szerint pont fordítva kellett volna szabályozni a boltlátogatást, az idősebbek ugyanis korábban kelnek, mint a fiatalok. Az eszmecsere azonban itt véget is ér. Mindenki megveszi a kenyérkéjét és szépen hazamegy az otthonába.

A győri Vásárcsarnok környékén sem a megszokott állapot fogadja az ideérkezőt. Bőven van parkolóhely. Az újonnan átadott, közkedvelt parkolólemez még 92 autót tud befogadni, és a környék utcáin is van még szabad hely. Szokatlan állapot. „Békeidőben” a parkolóházban csak nagy szerencsével juthat beállóhoz az, aki egy kicsit tovább alszik szombat reggel. Az utcán pedig csupán hagymázas álom megállni.

Egy, csak egy ajtó van nyitva

Az épület oldalsó és hátsó bejáratai zárva vannak. Az automata üvegajtókon jól látható felirat: a jelenlegi járványügyi vészhelyzetre tekintettel csak a dísztér felőli bejárat használható. A téren sem a megszokott tömeg várja az ide érkezőt. A megszokott tömegnek nyoma sincs. A felújított téren egy rendőrjárőr két tagja felügyeli a rendet, és figyelik a piac vendéglátóegységeinek teraszán söröző embereket. Ők nem törődnek a kijárási korlátozással, vidáman beszélgetnek és élvezik a ragyogó tavaszi napsütést. Vannak vagy ötvenen. Ez azonban nem marad így sokáig…

A bejáratnál a Piac és Vásárcsarnok Üzemeltetés szájmaszkos munkatársai számolják a belépőket. Jól tudják, egyszerre zárt területen csak kilencvenkilencen tartózkodhatnak. Bár a győri csarnok légtere hatalmas az ajtónál álló hölgyek szigorúan betartatják a szabályokat. Csak akkor engednek be új vásárlót, ha valaki a kijáraton már elhagyta az épületet.

A munkájukat Rotter Zsolt vagyonkezelési üzletágvezető felügyeli. A megszigorított szabályok miatt folyamatos egyeztetést folytat a Városháza illetékeseivel.

Reggel hatkor nyitunk, és kilencig csak a 65 év alattiak jogosultak belépni. Mivel mi nem vagyunk hatóság, így a kollégáimnak nincs arra lehetősége, hogy személyigazolvánnyal ellenőrizzük a belépőket, de aki láthatólag „határeset”, annak finoman és diszkréten megkérdezzük a korát. Egyébként a rendőrkapitányságtól kaptunk személyi támogatást is, akik a mai napon segíteni próbálják a munkánkat. Hamarosan 9 óra lesz. Én arra számítok, hogy kiürül a Vásárcsarnok, mert a nyugdíjasok kisebb számban fognak itt megjelenni a délig tartó időszakban” – mondta el Rotter Zsolt.

Rotter Zsolt
Fotó: Garamvölgyi Imre

A csarnok területén valóban nem lehet látni idős embereket. Talán csak az egyik árus hölgy kora haladja meg a 65 évet, ő persze hivatalosan tartózkodik az épületben, szájmaszkban várja a vásárlókat. A téren is csak egy korán érkező nyugdíjas házaspár várja a kilenc órát. Türelmesek, ismerik a rendeletet csak egy picit korán érkeztek.

A bent tartózkodók sem a megszokott séma szerint piacoznak. Többségük gyorsan megveszi a szükséges hozzávalókat a vasárnapi ebédhez, fizet és gyorsan távozik. Elvétve látni hosszan nézelődő, válogató vásárlót. Mindenki tudja, a csarnok akkor is potenciális veszélyforrás, ha minden szabályt betartanak és megtesznek minden óvintézkedést, ami elképzelhető ebben a helyzetben.

Maszkban, kesztyűben

Az árusok is teszik a dolgukat. Fegyelmezetten, szigorúan kesztyűben nyúlnak az áruhoz, többségük maszkot is visel, ám mint mindenről, erről is van véleményük.

„Sokan jönnek maszk nélkül” – mondja az egyikük. „Sajnos nagyon kevés helyen lehet csak kapni, és ott is horror áron. Apósom tegnap vásárolt valahonnan tíz darabot 15 ezret fizetett érte. Muszáj volt megvennie, mert dolgoznunk kell, az egészségünk azonban a legfontosabb.”

Maszk pedig van. A csarnokban is. Az átjáró alatti első sátor oldalán hatalmas táblán hirdeti az egyik élelmes árus: mosható maszk kapható itt.

A kínálattal nincs probléma a Vásárcsarnokban. A zöldség friss és üde, a gyümölcsök kicsattannak az egészségtől, ám árusból kevesebb van a megszokottnál. Persze vásárlóból is. Az emeleti pékségeknél áll csupán kisebb sor, na meg persze a lottózónál. Még ebben a vírussal terhes időben is csábít a megnyerhető több, mint hatmilliárd (szombat este valaki meg is nyerte, reméljük a Vásárcsarnok egyik lelkes lottózója vihette haza a pénzt). A mozgólépcsők, a liftek működnek tömeg sehol sincs. Hangos szó sincs. Mindenki nyugodt. A kofáknak persze van véleménye a megváltozott vásárlási szabályokról is.

Sokkal szigorúbban kellene szabályozni a kijárást. Sokan ki fogják használni a rendeletben rejlő kiskapukat. Tömegével indulnak majd kirándulni az emberek, pedig pont ezzel a hozzáállással nehezítik meg a vírus terjedésének megakadályozását” – fejti ki az egyik zöldséges.

„Az időkorlátot is másképpen kellett volna beállítani” – teszi hozzá a mézárus kollégája. „A nyugdíjasokat kellett volna előbb beengedni. Ők korán kelők és gyorsan vásárolnak. A fiataloknak, akik gyerekekkel jönnek a csarnokba több idő kell. A piacozás kora reggeli műfaj. Itt délután már alig van áru”.

A bazár bezár

A teraszokon zajló „élet” azonban okoz némi gondot. Veszélyforrás az ott söröző, kvaterkázó vendégek hada. Mit sem törődnek a védőtávolságokkal. Rotter Zsolt tudja, hogy a vendéglátás fontos része a Vásárcsarnok szolgáltatásainak, ám áldozatot kell hozni a biztonság érdekében.

A kialakult helyzetben folyamatos egyeztetésben vagyunk az önkormányzattal. A tegnap kijött rendelet miatt, amennyire lehetett átgondoltuk, hogyan tudunk tovább működni. Sajnos vannak még kérdőjelek. Ami most azonnali intézkedés lesz, hogy a külső teraszokat fel fogjuk számolni és a helyben fogyasztást minden formájában megtiltjuk.

A dísztéri bazár tehát bezárt, a Vásárcsarnok pedig tovább üzemel. Biztonságosan de korlátok között.

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #közélet | #vásárcsarnok |