Hirdetés
Fokozott ellenőrzésre lehet számítani Győrben

Összegfogással a parlagfű ellen

Fotó: Illusztráció
Győr+
2020.06.30. 13:53

Annak ellenére, hogy Győr-Moson-Sopron megye kedvező mutatókkal rendelkezik országos viszonylatban is a parlagfűmentesítés területén, sok még a teendő- hangzott el azon a sajtónyilvános egyeztető fórumon, melyre a megyei Kormányhivatal hívta meg az érintett civil és állami szervezetek képviselőit. A megbeszélésen ismertették a gyomnövény elleni védekezés legfrissebb tapasztalatait és az eddig elvégzett munka eredményeit.

Hirdetés

Szemerits Attila a megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi osztályának a vezetője elmondta, Győr-Moson-Sopron megyében kifejezetten példaértékű együttműködés alakult ki a területeket használó gazdák és a hivatali szervek között, és ennek eredményeképpen jelentősen csökkent a parlagfűvel szennyezett területek nagysága. Az osztályvezető kiemelte, hogy gyümölcsöző kapcsolat alakult ki az elmúlt években Ausztria Burgenland tartományának vezetésével is, akikkel közösen dolgoznak a határainkon túli területek gyomnövénymentesítésén. Közös pályázatokkal, innovatív mentesítési eljárások alkalmazásával segítik a parlagfüves területek megtisztítását.

„Ha a jelenlegi parlagfűhelyzetet nézem, még időben van a védekezés. Az elmúlt évben megváltozott a védekezés szabályozó rendelet, ebből kikerült az eddig határdátumként szereplő június 30. A szöveg úgy módosult, hogy a gyomnövény virágzásának megkezdődése előtt gondoskodnia kell a terület használójának a megfelelő irtásról. Erre azért volt szükség, mert a megfigyelések szerint korábban kezdenek virágozni a parlagfűfélék egyes fajai.” – fejtette ki Szemerits Attila.

Hirdetés

Az osztályvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy egyszerű kaszálással sok esetben nem oldható meg a gyomnövény eltávolítása, hiszen ezek a növények képesek nagyon hamar virágzó hajtásokat nevelni. A szakember szerint biztonságos megoldást jelent a vegyszeres gyomírtás, vagy a növények gyökeres kigyomlálása.

Szemerits Attila szerint a parlagfű elleni védekezés legfontosabb feladata a széles társadalmi összefogás kialakítása lesz. A hathatós beavatkozás érdekében ebbe a munkába bevonták a teleülések polgármesteri hivatalai mellet a polgárőrségeket és a területeket használó gazdákat, vállalkozókat is.

A megbeszélés zárásaként az osztályvezető összegzésében elhangzott, hogy a tevékenységük az előző évekhez képest nem változott, csupán a hangsúlyok tolódnak el. A jövőben fokozottan ellenőrzik majd a szakemberek a belterületi ingatlanok, főleg építkezés alatt álló területek szennyezettségét, valamint kiemelten figyelik az aratások után parlagon maradt gabonatáblákat, valamint a turisztikai látványosságok környezetét. Aki pedig gondozatlanul hagyja a területét akár milliós bírságra is számíthat.

„Komoly bírságokat szabhat ki a hatóság, ám hangsúlyozom, nem a bírság kiszabása a célunk, hanem a parlagfűvel borított területek csökkentése. Aki nem gondoskodik a földjének a megtisztításáról akár milliós büntetést is fizethet a használt terület nagyságának a függvényében.”- tette hozzá Szemerits Attila.

Az osztályvezető két mobiltelefonos applikációt is bemutatott a jelenlévőknek, amellyel a hivatal meg szeretné könnyíteni a parlagfű elleni védekezést, Az egyik az androidos telefonokra elérhető Parlagfű Bejelentő Rendszer, amelynek segítségével bárki könnyedén, csupán néhány kattintással jelezheti a hatóság felé, ha parlagfüves területet talál, a másik pedig a gyomnövény felismerését segítő ambrosiAPP nevű alkalmazás.

Szerző: Garamvölgyi Imre
TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr | #Győr+ TV | #környezetvédelem |
likeold
a fb oldalunkat