Örökbe fogadták a bácsai emlékkereszteket

Zombai-Kovács Ákos | Fotó: Ács Tamás
2022.12.06. 12:05

„Örökbe fogadták” a bácsai hálaadó emlékkereszteket, erről a körzet önkormányzati képviselője számolt be keddi sajtótájékoztatóján. Bárány István az István király és a Fenyőszer utca kereszteződésében lévő keresztnél beszélt arról, hogy közérdekű munkával újulhatnak meg a körzetben álló útszéli keresztek. A képviselő irányításával, a helyi polgárőrség foglalkoztatásában olyanok dolgozhatnak a rekonstrukción, akik kisebb vétséget követtek el, közösségi munkavégzésre kötelezték őket és szívesen tennék úgymond jóvá, tettüket.

Az István király és a Fenyőszer utca kereszteződésében található hálaadó emlékkereszt, ami mellett valószínűleg sokan már nagyon sokszor elhajtottak autóval. A többségnek fel sem tűnik, pedig a körzetben büszkék rá. Most képletesen örökbe is fogadták, nem csak ezt, de másik két hasonló keresztet is.

„Az én körzetemben három ilyen kereszt is van, ezek tulajdonképpen a senki földjén állnak, így tulajdonképpen mindenkié a három útszéli hálaadó emlékkereszt, amiket most tulajdonképpen örökbe fogadtunk és közérdekű munkában fel is újítjuk” – mondta a Győr+ Médiának Bárány István.

A keresztek és környezetük közérdekű munkavégzés keretében újulnak meg. Ez azt jelenti, hogy kisebb vétségért ilyen jellegű munkára kötelezett állampolgárok dolgoznak rajtuk. A kereszteket körülvevő kerítések el is készültek. „Egy a kormányhivatal által delegált személy már meg is csinálta a kereszteket körülvevő kerítéseket, lecsiszolta és lefestette azokat” – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

A képviselő jövőre a kereszteket is szeretné felújítani, ebben győri iskolákat hív majd segítségül a Gábor László Iskolát és a Tánc- és Képzőművészeti iskola növendékeit.

„A tervek szerint oktatási intézményeket is bevonnék a felújítási projektbe, ők segíthetnének a kereszteket renoválni, a feliratokat újrapingálni, nagy álmom pedig az, hogy meg is legyenek majd világítva az emlékkeresztek, ebben a Vill-Korr segítségét fogom kérni” – hangsúlyozta az ötletgazda. Ha minden jól megy tehát, jövőre már teljesen felújítva és akár megvilágítva díszíthetik a körzetet a Kis- és Nagybácsai útszéli, hálaadó emlékkeresztek.

Kapcsolódó témák: #Bárány István | #fejlesztés | #Győr+ TV | #híradó |