Oltárt áldottak és szenteltek a Kamillusban

Németh Boglárka Fotó: Vig Norbert
2023.09.10. 13:34

Nagy ünnep volt a nádorvárosi Szent Kamillus Római Katolikus Plébánián vasárnap. Szeptember 10-én megáldották a megújult főoltárt és felszentelték a szintén felújított szembemiséző oltárt is.

A Kamillus Plébánia megújulása hét éve tart, elsőként a mellékoltárok és a szószék renoválása, majd 2019-ben a főoltár felújítása kezdődhetett meg. Dr. Veres András, megyéspüspök ötlete nyomán döntöttek a fő- és a szembemiséző oltár közös ünneplése mellett. A különleges szentmisét Berkes Gyula, plébános szervezte, melyen Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter megbízásából a külügyminisztérium államtitkára, Sztáray Péter és dr. Dézsi Csaba András, polgármester is díszvendégként vettek részt. 

A mise elején Gyula atya megköszönte a támogatóknak a felajánlásokat, hiszen a szembemiséző oltár 152 és fél millió forintból fénylik mostantól új pompájában, az Eximbank, dr. Dézsi Csaba András, városvezető, az önkormányzat és a hívek adományainak köszönhetően. 

A szentmisét dr. Veres András mutatta be, melynek fénypontja az oltárok megáldása és felszentelése volt.

Az ünnepség végén a külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára, Sztáray Péter tolmácsolta Szijjártó Péter szavait. “A miniszter úr szeretettel látogat el minden alkalommal a Szent Kamillus Plébániára, amely meghatározó szerepet játszott hitének és világszemléletének alakításában mindig is. Számára Győr és Nádorváros kiemelt helyen szerepel és ez a jövőben sem lesz másként, hiszen Győr városa, a plébánia és az egyházközösség mindig számíthat majd rá”- hangsúlyozta az államtitkár, aki arról is beszélt, hogy nehéz időszakokon van túl országunk, hiszen a migrációs válság és a koronavírus járvány után, a szomszédunkban dúló háború is nehézségek elé állít minket. “Hisszük, hogy Ferenc pápa szavaival is élve, Európának vissza kell szereznie a béketeremtő hídépítő szerepét!”– az államtitkár rámutatott, hogy Magyarország is erre törekszik, és a keresztény értékrendek mentén, összefogással és a határokon túl nyúló nemzeti identitással sikeresen átvészelhetjük majd ezt a viharos századot is.

Dr. Dézsi Csaba András ünnepi beszédében kiemelte, ha ápoljuk az értékeket akkor azok megmaradnak az utókor számára, és ilyen a plébániához tartozó közösség ereje is. “Ez a templom a győriek nagylelkű adományából épült, most pedig közadakozásból újulhatott meg a fő- és a szembemiséző oltár is. A nádorvárosiak jó példát mutattak a győrieknek, így ismét régi pompájában ragyoghat egy fontos épület. Köszönet dr. Veres András, megyéspüspöknek, aki az egyházmegye minden erejével támogatta ezt a beruházást és ki kell emelnem Berkes Gyula atya személyét és munkáját, aki egy valódi, hívő közösséget hozott létre és munkáját mindig töretlen szorgalommal és lelkesedéssel végzi. Azt kívánom mindenkinek, hogy erőben, egészségben, hittel és szeretettel éljünk a továbbiakban is, hiszen közösen így tudjuk építeni Győrt.”

A szentmisére annyian érkeztek, hogy sokan már a templomba sem fértek be, ők a hittanos teremből lehettek a különleges esemény szemtanúi, az ünneplés pedig szeretetvendégséggel zárult. 

Galéria: Vig Norbert