Nyolcan szorulnak kórházi kezelésre Győrben, újabb szigorítások!

Győr+
2020.04.17. 12:07

Újabb intézkedéseket jelentetett be dr. Dézsi Csaba András polgármester pénteken délelőtt az újságíróknak. Változik a piacok látogatásának korlátozása is.

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere a két hetes hatósági karantén lejártát követően három újabb koronavírus tesztet végeztetett, amelyek mindegyike negatív eredményt mutatott, így a polgármester a Városházán és a kórházban is újra munkába állhat.

„A győriek betartják a korlátozó intézkedéseket, odafigyelnek egymásra, ennek köszönhető hogy ilyen alacsony a fertőzöttség városunkban” – mondta el péntek délelőtti sajtótájékoztatóján dr. Dézsi Csaba András polgármester. A városvezető konkrét számokkal is tudott szolgálni: Győrben eddig 330 vírusgyanús esetet vizsgáltak, belőlük 220 fekvőbeteg volt, 32 személynél tudták kimutatni a COVID 19 vírust. Azóta 7 járóbeteg és 17 fekvőveteg már meggyógyult, jelenleg 8 fekvőbeteg áll kórházi kezelés alatt Győrben.

A Kormány meghosszabbította a kijárási korlátozást, és felhatalmazást adott a polgármestereknek, hogy a húsvéti hosszú hétvégéhez hasonlóan ezen a hétvégén is további korlátozó intézkedéseket vezessenek be a településükön. Több korlátozást hoztak a városvezetők.

Hétvégén megváltozik a győri piacokon az érvényben lévő korlátozás. Szombatonként a Herman utcai Vásárcsarnokban és a Tarcsay piacon reggel 6 és 9 óra között csak a 65. életévüket betöltött személyek vásárolhatnak, míg 9 óra után csak a 65 évnél fiatalabbak tartózkodhatnak a vásárlótérben. Ez vonatkozik az árusokra is! Mindez saját hatáskörében rendelte el Dr. Dézsi Csaba András Győr polgármestere április 16-tól visszavonásig.

Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján kell a módosítást bevezetni, hiszen a fiatalok nagy része 9 óra után látogatja a piacokat. Fontos, hogy ezek a szabályozások csak hétvégéken érvényesek, hétfőtől, péntekig továbbra is 9 és 12 óra között mehetnek vásárolni a 65 évnél idősebbek.

Ennek értelmében a Vásárcsarnokot:
a 65 év feletti személyek
• hétfőtől péntekig 9.00 és 12.00 óra között,
• szombaton 6.00 és 9.00 között,
• vasárnap 9.00 és 11.00 óra között;
a 65 év alatti személyek
• hétfőtől péntekig 6.00 és 9.00 óra, valamint 12.00 és 14.00 óra között,
• szombaton 9.00 és 14.00 között
• vasárnap 6.00 és 9.00 óra között látogathatják.
Az épületben egyidejűleg továbbra is legfeljebb 99 fő tartózkodhat.

A Tarcsay úti piacot:
a 65 év feletti személyek
• szerdán 9.00 és 12.00 óra között,
• szombaton 6.00 és 9.00 között;
a 65 év alatti személyek
• szerdán 6.00 és 9.00 óra, valamint 12.00 és 14.00 óra között,
• szombaton 9.00 és 14.00 között látogathatják.

A nem élelmiszert árusító győri piacokon – Virágpiac, bolhapiacokon… stb. – szombaton és vasárnap 65 év feletti személy nem tartózkodhat.

További fontos intezkedést vezetett be a városvezető a piacokat illetően. „A szabadtéri piacokat körbe kell keríteni és egy időben 500 főnél több személy nem tartózkodhat ott, amelyet ellenőrizni kell. A piacokon kötelező a maszk illetve kendőhasználat. Nagyon fontos, hogy a szabályok betartása a piacot üzemeltető, valamint az ott tartózkodó eladó, vásárló együttes felelőssége!”

A dohányboltok 8 és 12 óra között tarthatnak nyitva. „Felhívom a figyelmet, hogy közterületen szigorúan tilos az alkoholfogyasztás, az a hatóságok által szankcionálható. Több helyen is azt tapasztaltuk, hogy a dohányboltok italmérőegységként működnek. Ezt megszüntetjük, ha kell büntetünk” – nyomatékosította a városvezető. A boltok nyitvatartását nem korlátozzák, de szigorúan be kell tartani a 2 méter távolságot, illetve egyszerre annyi fő tartózkodhat az üzletben, hogy ez a távolság biztonsággal betartható legyen, továbbá kötelezően kell maszkot, illetve kendőt viselnie mindenkinek, aki belép a vásárlótérbe.

A húsvéti hosszúhétvégével ellentétben, a tereket most nem zárják le, de a közterületeken csak a folyamatos áthaladás a megengedett és 2 méter távolságot be kell tartani. Tilos továbbá a csoportosulás, a játszótereken tartózkodni tilos, a pad- és utcabútorok használata szintén tiltott.
A sport szerelmeseinek kedvez, hogy az egyénileg űzhető sportolási tevékenységet lehet szabadtéren végezni, de a csapatsportok űzése nem megengedett. Szabad futni, görkorcsolyázni, egyedül kosarazni, de több személy együtt nem sportolhat! A horgászat nem tiltott. Az utcán nem kötelező a maszkhasználat!

Szerdán teljes körű katasztrófavédelmi, járványügyi és gyámügyi ellenőrzés zajlott az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézményben (EESZI). „ Jó hír, hogy a szakemberek nem találtak szabálytalanságot és nincsen koronavírusos az EESZI intézményeiben. Köszönhető ez annak, hogy a központi intézkedéseket megelőzve vezettünk be olyan szigorú szabályokat, amelyekkel a falakon kívül tartható a vírus.”

Az EESZI-nek 232 engedélyezett idősotthoni férőhelye van és 43 férőhelye van átmeneti gondozóházban.

Minden otthont felszereltünk wifivel, és laptopokat, tableteket szereztünk be, hogy az idősek tarthassák a kapcsolatot a szeretteikkel. Naponta többször végeznek fertőtlenítést, biztosított az utánpótlása a tisztítószereknek és a védőfelszereléseknek” A megnövekedett feladatokhoz átcsoportosították az idősklubokból és a Fogyatékosok Napközi Otthonából a felszabadult munkaerőt, így minden adott a profi és szakszerű ellátáshoz.

„Köszönöm a győriek fegyelmezettségét és türelmét. Fontos, hogy komolyan vegyük a korlátozásokat és betartsuk a szabályokat, mert csak így tehetünk a járvány megfékezéséért” – zárta szavait dr. Dézsi.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #koronavírus | #vásárcsarnok |