Hirdetés
Győri Nemzeti Színház

Nyolc bemutatóval készül a színház

Fotó: Ács Tamás
Rozmán László
2020.08.13. 20:27

Hat nagy– és két kisszínházi bemutatót tervez a 2020/21-es évadra a Győri Nemzeti Színház, jelentette be Forgács Péter igazgató az évadnyitó ülésen csütörtökön. A színház augusztusban és szeptemberben pótolja a járvány miatt elmaradt előadásokat is.

Hirdetés

Az évadzáró és – nyitó ülést nyár elején már megtartotta online Forgács Péter, akkor a képernyőkön, kijelzőkön, a közösségi médiában értékelt és köszönte meg mindenki munkáját. A járvány első hullámán túl vagyunk, így újra megtelt a nézőtér – egyelőre csak a színház munkatársaival, művészeivel és a sajtó képviselőivel. „Örülök, hogy személyesen is itt lehetünk és megnyithatjuk az idei évadot. Azonban végtelenül szomorú is vagyok, mivel ez a példátlan helyzet, ami kialakult az országban és a világban, egy olyan évadot szakított félbe március 12-én, ami egy rekord évad lett volna” – mutatott rá Forgács Péter arra, hogy március közepéig a színház előadásait 80 ezer néző látta, ez a szám az évad végéig elérhette volna a 130 ezret is.

Fotó: Ács Tamás

„Ha Isten is úgy akarja elkezdjük az új évadot. Borzasztóan örülök annak, hogy az elmúlt három napban jönnek az emberek és bíznak bennünk. Hihetetlen, hogy három nap alatt több mint ezer bérletet adtunk el. Azt érzem, hogy ki vannak éhezve az emberek a színházra.” A pandémia alatt előadások ugyan nem voltak, de a színház nem zárt be. Dolgoztak a munkatársak, gyártották a díszleteket, így az új előadásokra már majdnem kész díszletben tudnak próbálni. A műhelyházban elkészült a Bánk Bán díszlete is.

Hirdetés

A 2020/21-es évadban a pótelőadások után Jávori Ferenc, Böhm György és Kállai István klezmermusicaljét, a Menyasszonytáncot láthatják először, majd Friderich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című tragikomédiája következik, Funtek Frigyes rendezésében. Szűcs Gábor viszi színpadra sokak kedvencét, Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékát, majd január végén Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be Győrben a Cooperával közösen a Bánk bánt, melynek díszlete már a Margitszigeten áll, amelynek szabadtéri színpadán augusztus 19-én mutatják be a darabot.

Fotó: Ács Tamás

A Bánk bánt követően Bagó Bertalan rendezésében láthatja majd a közönség Marc Norman és Tom Stoppard Szerelmes Shakespeare című romantikus vígjátékát. Végül Gábor Sylvie rendezésében Zerkovitz Béla és Szilágyi László Csókos asszony című operettje lesz látható. A Kisfaludy-teremben Tasnádi Csaba rendezésében játsszák A hőstenor című bohózatot és Pekka Laasonen finn rendező állítja színpadra az Esőember című drámát. Sulibérletben Szilágyi Andor Leánder és Lenszirom című fantasy komédiáját, Mark Twain Tom Sawyer kalandjai című ifjúsági színjátékát és Kszel Attila Robinson meg a többiek című zenés vígjátékát láthatják a gyermekek.

Műsoron marad a Chioggiai csetepaté, az Elisabeth, az István, a király, a Padlás, a Primadonnák, a Szibériai csárdás, A király beszéde, A Pál utcai fiúk és a Váratlan vendég.

Elisabeth
Fotó: Orosz Sándor / gyoriszinhaz.hu

Forgács Péter hangsúlyozta, az egész világ összefogott, hogy átvészelje a pandémiát. A társulat tagjai is folyamatosan azon dolgoztak, hogy minél több csatornán tudjanak kapcsolatban maradni a nézőkkel. Az önkormányzat és dr. Dézsi Csaba András polgármester pedig anyagilag is segítette azokat a színészeket, akik bevétel nélkül maradtak a járvány ideje alatt.

A város képviseletében dr. Pergel Elza alpolgármester köszöntötte a művészeket és a szakmai stábot, munkatársakat. Elmondta, a Győri Nemzeti Színház a város egyik legnépszerűbb intézménye, hiszen mítosza van a városban. „Ahhoz, hogy jó színházat csináljanak és jó színészek legyenek, nem feltétlenül kell egy gigantikus épület. A korai angol színjátszásban egy nagyon egyszerű épületben csodálatos műveket adtak elő, nagyon egyszerű körülmények között. Óriási erőt, energiát és hatást gyakorolt mindenkire, mert nagyszerű színészek, zseniális előadók voltak a színpadon” – hangsúlyozta dr. Pergel Elza alpolgármester, aki hozzátette, ezt a kisugárzást érezni lehet a Győri Nemzeti Színházban is, hiszen kiváló színészek, művészek és szakmai stáb alkotja a teátrumot. „Úgy gondolom, hogy a színház mindig különleges adottságú és tehetségű embereknek ad otthont, akik arra hivatottak, hogy nekünk hétköznapi és szürke embereknek fényessé, izgalmassá és széppé tegyék az életünket. Azokat az érzelmeket, amiket nem tudunk megélni, azokat egy-egy előadásban kihozzák belőlünk” – emelte ki az alpolgármester hangsúlyozva, tudja, hogy a művészeket, színészeket is nagyon megviselte az elmúlt időszakban a bezártság. „Azt kívánom, ne legyen soha olyan nap, amit kötelező zárva tartással kell töltenie az intézménynek. Hetekre, hónapokra soha ne kelljen önöknek otthon maradniuk és boldogítsanak bennünket sokáig. Segítsenek nekünk, hogy szép és tartalmas életet élhessünk, amely önök nélkül nem sikerülne” – zárta szavait.

Fotó: Ács Tamás

A színház vezetésében történt változás, egy hónapja az ügyvezető igazgató pozíciót Borbás Zoltán tölti be. Beszédében kiemelte, a színészeknek és a szakmai stábnak is stabil háttérre és nyugodt munkakörülményekre van szüksége, ő igyekszik megteremteni ezeket, hogy a nézők, a színészek és a munkatársak is elégedettek legyenek. „A színpadon nem tudok hozzátenni a sikerhez, de a mindennapi munkában tudom ezt segíteni, erre fogok törekedni” – emelte ki.

A győri színház is csatlakozott a járvány terjedésének csökkentését célzó színházi összefogáshoz. Forgács Péter igazgató ennek tükrében rávilágított, hogy a színházban szigorúan csak maszkban lehet tartózkodni és azt az előadások alatt is viselni kell a nézőtéren is. Több helyen pedig fertőtlenítőt helyeznek ki. Jelenlegi előírások szerint nincs korlátozás a zárt térben tartott ülőhelyes előadásokra, azonban a teátrum elővigyázatosságból a bérletszünetes előadások esetében betartja az 500 fős létszámot. Ebbe a számba a színházban tartózkodó összes munkatárs is beletartozik. Hangsúlyozták, nem lesz lehetőség lépcsőjegyet sem váltani. Amennyiben a járványhelyzet megengedi, természetesen megnyitják a jegypénztárakat, így remélhetőleg októberben már telt ház előtt játszathatnak. Augusztus 30-ig lehet bérletet megújítani, szeptember elseje után lehet új bérleteket vásárolni.

Fotó: Ács Tamás

Idén is odaítélik a Kaszás Attila-díjat, a Győri Nemzeti Színház művészét, Csankó Zoltánt ismét jelölték. Forgács Péter arra kért mindenkit, „augusztus 23-ig szavazzon mindenki a Csankóra!

Csankó Zoltán, Bertie, York hercege, A király beszéde című darabban
Fotó: Fehér Alexandra / gyoriszinhaz.hu

Az évadnyitón elhangzott, hogy a színház több pályázaton is nyert az elmúlt időszakban, ami előadások megvalósulásában nyújt nagy segítséget, de a színészlakások egy részét is ki tudják festeni.

A társulat egy perces néma főhajtással emlékezett az elhunyt munkatársakra, színészekre:
Dávid Ferencné öltöztetőre, Horváth Márta rendezőasszisztensre, Szilágyi István „Pityi bácsira” és Miksi Attila színművészre.

Rendhagyó módon a nyugdíjba vonult kollégáktól is most köszöntek el, illetve köszöntötték az új munkatársakat is. Idén örökös tag lett, Pellekné Molnár Zsuzsanna gazdasági munkatárs és Horváth László technikai munkatárs.

Fotó: Ács Tamás

Egy új színművésszel bővül a társulat, Karácsony Gergely személyében. „Mindannyian szeretnénk azt látni, hogy szétmenjen a vas és elkezdődhessen az idei évad. Reménykedjünk és bízzunk” – zárta Forgács Péter igazgató.

TV-s szerkesztő: Farkas Mónika

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Győri Nemzeti Színház | #híradó |
likeold
a fb oldalunkat