Nyitott kapuk: egyre népszerűbb a Széchenyi

Zombai-Kovács Ákos
2023.01.17. 12:01

Óriási érdeklődés mellett zajlott a Széchenyi István Egyetem nyitott kapuk rendezvénye kedden. A korábbiakkal ellentétben ezúttal az Egyetemi Csarnokba várták a továbbtanulásra készülő fiatalokat és szüleiket. Több mint 5000 középiskolás érkezett a campusra, őket különböző tájékoztatók, beszélgetések és laborlátogatások várták a rendezvényen. A Széchenyi kancellárja tájékoztató előadásában úgy fogalmazott, érdemes komoly mérlegelés után dönteni arról, hol tanulnak tovább a fiatalok.

Soha nem látott tömeg volt a győri egyetem nyitott kapuk rendezvényén. Egyre népszerűbb a Széchenyi, ez abból is kiderült, hogy több mint 5000 végzős középiskolás érkezett a rendezvényre, sőt sokan szüleiket is magukkal hozták.

Tájékoztató előadásában az egyetem kancellárja azt mondta, csak komoly mérlegelés után érdemes dönteni arról, hol valaki tanul tovább. „Ez egy életre szóló döntés minden fiatal és minden család számára, ezért azt javaslom, hogy jó alaposan mérlegelje mindenki, hova adja majd be a jelentkezését” – mondta dr. Kovács Zsolt a Széchenyi István Egyetem kancellárja.

Reggeltől egészen kora délutánig különböző programok várták az érdeklődőket, a cél az volt, hogy lehetőleg mindenki, mindent megtudjon a Széchenyiről és az őt érdeklő területről. „A 9 órás kancellári tájékoztató után folyamatosan programok várják az érdeklődőket, tájékoztatók, beszélgetések, laborlátogatások és campus körséta is segíti, hogy minél jobban megismerjék az intézményt” – fogalmazott Oláh Gréta, a SZE Egyetemi Szolgáltató Központjának irodavezetője.

A szervezőket is meglepte, hogy néhány nappal a fővárosi Educatio kiállítás után ennyien lesznek a Nyitott Kapukon. „A budapesti rendezvényen nagyon jól sikerült a bemutatkozásunk, rengetegen mondták ott is, hogy eljönnek a Nyitott Kapukra, szerintem a tudatosan felépített kampányunk sikere az, hogy ilyen hatalmas az érdeklődés.

A győri Lukács Technikumból is sokan érdeklődtek a képzések iránt. „Ide járok a Lukács Technikumba, jól ismerem a várost, egyre jobban az egyetemet is, az intézménynek nagyon jó híre van, nem is kérdés, hogy itt szeretnék továbbtanulni” – hangsúlyozta Varga Cintia.

Nem csak Győrből, de az egész régióból is rengeteg fiatal jött el, akik mindenképpen a Széchenyin képzelik el jövőjüket. „Nagyon jókat hallottam a képzésekről és az egyetemi életről is, az egyetem és a város is szimpatikus, ráadásul nincs is messze Soprontól” – emelte ki Hegyi Virág. Maja is Sopronból vonatozott el Győrbe, ő szeptembertől ugyancsak itt folytatná tanulmányait. „Nagyon sokat hallottunk a Széchenyiről, engem leginkább a turizmus szak érdekel, de nyitott vagyok más területek iránt is, a Nyitott Kapuk rendezvény után döntöm majd el, hova jelentkezem” – mondta Németh Maja.

A felsőoktatásba február 15-ig lehet, kizárólag elektronikus úton jelentkezni, a ponthatárokat pedig valamikor július közepén hirdetik majd ki.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos