Piros, édes, zamatos és fontos konyhai alapanyag. Természetesen a paradicsomról, a nyár egyik legsokoldalúbban felhasználható ajándékáról van szó.
Az illatos paradicsom rendszertanilag a burgonyafélék családjába tartozik, Dél-és Közép-Amerikában őshonos, napjainkban az egész világon termesztik. Hazánkban az 1870-es években dunakeszi kertészek kezdtek vele komolyabban foglalkozni, addig csak dísznövényként volt ismert.
A paradicsom élettani hatásai közül kiemelkedik magas likopin és béta-karotin tartalma, melynek köszönhetően védi a szervezetet a sejtkárosító folyamatoktól. A szakemberek szerint csökkenti a stroke és szívbetegségek kialakulásának kockázatát, lassítja a bőr öregedését és jó hatással van a látásra.
Íze pedig nagyon finom, nem meglepő tehát, hogy magyar neve a német „Paradeisapfel” szóból származik, ami a bibliai paradicsomra utal.

Ha egész évben szeretnénk élvezni zamatát, főzzünk belőle ivólevet vagy sűrített paradicsomot. Nem bonyolult, ám kissé munka- és időigényes. Többféle eltevési módja ismert, nálunk így készül:
A kellően érett paradicsomot jól megmossuk, lecsumázzuk és feldaraboljuk, majd átpasszírozzuk. Ezután addig főzzük, míg a kívánt sűrűséget el nem éri. Sterilizált üvegekbe töltjük, lezárjuk majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.