Hirdetés
A megelőzés érdekében rendelkezéseket hoztak

Nincs fertőzött hallgató vagy oktató a győri egyetemen

Fotó: Májer Csaba József
Győr+
2020.03.10. 14:56

A koronavírus magyarországi megjelenésekor olyan hírek láttak napvilágot, hogy a két fertőzött iráni egyetemista egyike a győri Széchenyi-egyetem hallgatója. Az intézmény kommunikációs és alumni osztálya azonnal közölte: „A sajtóhírekben szereplő, koronavírussal fertőzött két iráni hallgató egyike sem a győri egyetem hallgatója.” Azóta sem találtak fertőzött tanárt vagy oktatót, de a megelőzés érdekében az egyetem komoly lépéseket tett.

Hirdetés

Több intézkedést is hoztak, amelyek az egyetem minden polgárára érvényesek. A rendelkezéseket, amelyeket közleményben juttattak el a tanulókhoz és a sajtóhoz is, a Széchenyi István Egyetem vezetősége és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat közösen hozták meg, s március 9-től léptek életbe.

Az egyetem április 30-ig minden már előre tervezett rendezvényét lemondta, s megtartásukra majd egy későbbi időpontot jelöl ki. Ez érinti a nagy népszerűségnek örvendő és rengeteg külsős vendégek is vonzó Széchenyi Egyetemi Napokat (SZEN) is, amelyre idén ismét olyan nagyágyúkat hívtak meg, mint a Wellhello, a Follow The Flow vagy éppen a Kowalsky meg a Vega. A négynapos rendezvényre tehát majd egy későbbi időpontban kerül sor, a szervezők addig mindenki megértését és türelmét kérik. Egyébként a rendezvényekkel kapcsolatos tiltó rendelkezés kiterjed a klubkoncertekre, a konferenciákra, az Állásbörzére, de akár egy közös bográcsozásra is. Egyedüli kivétel eddig a Tudományos Diákköri Konferencia, amelyről úgy döntöttek, hogy a megnyitó ünnepségét lemondják, de a szekcióüléseket az előírt ajánlások és óvintézkedések betartása mellett megtartatják.

Az óvintézkedések természetesen nem csak a szórakozási és szabadidős tevékenységeket befolyásolják, hanem az óralátogatások rendjét is. A megelőző döntés értelmében a kötelező óralátogatások a II. félév szorgalmi időszakának a végéig nem kötelezőek, arról külön orvosi igazolás nélkül is hiányozhatnak a hallgatók. Ez a köznyelvben annyit jelent, hogy egyetlen órán sincs „katalógus”, tehát nincs rögzítve, hogy hallgató részt vesz-e az órán. A tárgyi tanulmányi félévben a hallgatókat minden tantárgy keretében mentesítik a zárthelyi dolgozatok megírása alól, ez alól kivétel a folyamatos számonkérésű tárgyak. Jelenlegi információink szerint a tanórákat tehát megtartják, azok el nem maradnak.

A külföldi utak esetében is korlátozást vezetett be az egyetem, egészen május 31-ig. Ennek értelmében eddig a dátumig minden hivatalos külföldi utazást törölnek és innentől további utazási foglalások sem lehetségesek. Kérik továbbá azokat, akik most érkeznek haza, vagy magáncélból vettek részt utazáson, azok a hazaérkezést követő két hétben maradjanak otthon, ne látogassanak közösségeket, órákat és foglalkozásokat sem! Fontos, hogy az egyetem az ilyen jellegű távolmaradásokat igazoltnak tekinti. Szintén május 31-ig tilos a külföldről érkező vendégek fogadása.

A Győr+ Média megkeresett egy győri egyetemistát, Reisinger Dominikát, aki érdeklődésünkre elmondta: „Igazából így elsőre azt látom, hogy olyan nagy pánikot nem keltett a rektori és kancellári levél a hallgatók között, de mindenki komolyan veszi. Ha van valakinek olyan betegsége, amire ez hatással lehet, otthon marad, és az is, akiben benne van a félelem. Az órák katalógus nélküliek lettek, az oktatót pedig toleránsak. A zárt helyi vizsgákat ebben a félévben eltörlik. Én személy szerint a mellett döntöttem, hogy nem fogok bejárni, mert egy évvel ezelőtt tüdőembóliám volt, nem szeretnék kockáztatni. Aki esetleg köhög, folyik az orra vagy lázas, ő sem jön be. Legalábbis ez az eddigi tapasztalat” – foglalta össze a hallgató.

A mindenkihez eljuttatott körlevelet egyébként a rektor és a kancellár a saját kézjegyével hitelesítette, és részletesen elolvasható IDE kattintva.

A levél mellé csatoltak egy tájékoztató plakátot is, amelyet az Országos Mentőszolgálat állított össze, s amelyen azok az óvintézkedések, megfelelő magatartási formák találhatók, amelyekkel jelentősen csökkenthetjük a fertőzésveszélyt.

Hirdetés