Nemzetközi kapcsolatait építette a SZE az Egyesült Államokban

Szöveg és fotó: SZE
2024.06.29. 08:20

Az Amerikai Egyesült Államokban erősítette nemzetközi kapcsolatait a győri Széchenyi István Egyetem. Az intézmény delegációja a Hungarian Summit rendezvényen harmadik alkalommal, a Nemzetközi Oktatók Szövetségének edukációs világkiállításán (NAFSA) pedig először vett részt.

Magyarország és az Egyesült Államok felsőoktatási és gazdasági kapcsolatainak erősítése volt a célja az idén is megtartott Hungarian Summitnak, amelyet Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, a magyar–amerikai kapcsolatokat szolgáló HungarianHub elnöke hívott életre. A Széchenyi István Egyetem delegációja az intézmény akadémiai és kutatás-fejlesztési tevékenységét mutatta be a rendezvényen, valamint feltérképezte az felsőoktatási együttműködési lehetőségeket.

„A floridai látogatás első napjaiban három helyi egyetemmel ismerkedtünk meg, a Stetson Egyetemmel, a Közép-floridai Egyetemmel és az Embry-Riddle Repülési Egyetemmel. Mindegyik intézmény bemutatta infrastruktúráját, képzési programjait és főbb tevékenységeit, emellett a potenciális együttműködési lehetőségekről tárgyaltunk, és megtekintettük mindhárom campust. Ezek az egyeztetések nagyon bíztatók és eredményesek voltak, jó úton halad például egy megállapodás előkészítése a Közép-floridai Egyetemmel – mondta el Bihari Annabella, a Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Programok és Alumni Központ Toborzási és Nemzetközi Kommunikációs Osztályának vezetője, aki a látogatáson Kepli József nemzetközi tanácsadóval közösen képviselte az intézményt.

 A floridai Embry-Riddle Repülési Egyetem campusa.

A Hungarian Summit főrendezvényének Daytona Beach adott otthont, ahol a cél a magyar–amerikai oktatási, üzleti, kulturális és sportkapcsolatok erősítése volt. A Széchenyi-egyetem delegációja – Tamándl László egyetemi fejlesztésekért és pályázatokért felelős elnöki megbízottal kiegészülve – személyesen egyeztetett az egyesült államokbeli potenciális partnerekkel, valamint előadásokon ismertette a győri intézmény előremutató tevékenységét és az amerikai partnerek számára érdekes kapcsolódási pontokat.

A küldöttség Florida után Louisiana államba utazott, hogy története során először a Nemzetközi Oktatók Szövetségének edukációs világkiállításán (NAFSA) vegyen részt New Orleansban. A Tempus Közalapítvány által állított standon összesen hét magyar felsőoktatási intézmény mutatkozott be, köztük a Széchenyi István Egyetem kiemelt arany fokozatú partnerként volt jelen. Emellett számos személyes tárgyalásra és a kialakuló kapcsolatok elmélyítésére is adódott lehetőség.

Bihari Annabella és Kepli József.

„Ezen az expón a világ minden tájáról érkező felsőoktatási intézmények mellett hallgatótoborzó ügynökségek, vállalkozások is jelen voltak, akik az egyetemekkel való együttműködésben érdekeltek. Az egyeztetéseink során a kettős képzések, a rövid képzési programok, a kutatási együttműködések, valamint az oktatói és hallgatói cserelehetőségek területén számos jövőbeli partnerrel sikerült kapcsolatot teremtenünk, ezáltal nagyon hasznosnak bizonyult a kiállítás” – részletezte Bihari Annabella. 

Hozzátette: hatalmas értéket jelentettek ezek a találkozások, hiszen az online tér mellett elengedhetetlen a személyes kapcsolódás is. „Fantasztikus lehetőség volt számunkra, hogy a NAFSA által egy helyen egyeztethettünk európai, ázsiai, amerikai és afrikai potenciális partnerekkel, a Hungarian Summitnak köszönhetően pedig kifejezetten az amerikai kapcsolatainkat erősítettük. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk: sokan kiemelték angol nyelvű, széles skálát lefedő képzési kínálatunkat és a világranglistákon elért helyezéseinket” – értékelte a látogatást az osztályvezető.