Hirdetés
Idénymunka

Munkaerőhiány drágítja a gyümölcsöket

Fotó: Pixabay
Kárpát Zsolt
2021.08.04. 14:03

Egyre kevesebben főznek be lekvárt és tesznek el gyümölcsöt télire a magas árak miatt. A tavaszi fagykárok szinte valamennyi gyümölcsöt érintették, leginkább a sárga és az őszibarackért kell többet fizetnünk mint tavaly . Az uborka sem olcsó, így aki kovászos uborkát szeretne készíteni szintén mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A zöldség- gyümölcs árakat a munkaerőhiány is drágítja.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy idén nagyon drágák a zöldség- és gyümölcsfélék nagy a forgalom délelőttönként a Győri Vásárcsarnokba. Azonban a kereskedők elmondása szerint érezhetően kisebb mennyiséget vásárolnak a vevők és sokan lemondtak az idei lekvárbefőzésről.

„A gyümölcsárakon látszik igazából a drágulás, a kajszi már tavaly is sokba került és sajnos idén az őszibarack is elfagyott, így 1000-1300 Forint körül mozog kilónkénti áruk. Sajnos a háziasszonyok lassan kifogynak a lekvárból” – mondta el a Győr Plusz Médiának Markó Vendel, zöldség-gyümölcskereskedő.

Hirdetés

A termelők helyzetét az is nehezíti, hogy nem könnyű idénymunkást találni, és többet kell fizetni azért, hogy leszedjék a termést.

„Felment a munkaerő ára, mert elsősorban a román idénymunkások elmentek inkább Olaszországba. A magyar munkások pedig sokkal többet kérnek, ez jelentősen növeli a termelési költségeket.” – tette hozzá Markó Vendel.

Jó hír azonban, hogy a paradicsom és a paprika árak valamelyest mérséklődnek. A következő hetekben érdemes lesz lecsót főzni télire.

Jelenleg 299 Ft kerül a lecsópaprika, jövő héttől jönnek a szabadföldi paradicsomok, ami szintén háromszáz forint lesz. Hamarosan a csípős paprikák szezonja is megkezdődik, a gyümölcsök közül pedig megjelent a füge, amelyből az klímaváltozás miatt, egyre több van a Győri Vásárcsarnokban.

Kapcsolódó témák: #Győr | #mezőgazdaság | #piac |
likeold
a fb oldalunkat