Szemszög

Mert rendnek kell lenni

Havassy Anna Katalin Fotó: MekliZ Fotóstúdió
2023.04.30. 16:19

Az elmúlt nyáron elképesztő kommentvihar támadt a közösségi médiában a honvédelmi táborok kapcsán, nemrég pedig megnyitották az idei jelentkezési lehetőségeket. Csak remélem, hogy csillapodtak a fotelharcosok, s azóta volt idejük tájékozódni is.

Mert leginkább azt kifogásolták, hogy miért kell katonákat nevelni a gyermekekből, vagy éppen fitymálgatták az általános iskolásokat, hogy majd pont ők fognak megvédeni minket?!  Nos, egyikről sincs szó, csupán egy lehetőség a gyermekek számára, hogy a szünidőt tartalmasan, izgalmasan, mozgással és élményekkel gazdagodva töltsék el. Persze egy kicsit beleszippanthatnak a katonalétbe, de játékos formában. S az még senkinek nem ártott, hogy rendesen össze kellett hajtania a takaróját, vagy meghatározott napirend szerint töltötte az idejét, na meg persze szót fogadott, amikor szót kellett.

A Kadét Program is hasonló támadásokat kapott, s persze megint a tájékozatlanoktól. Mert valójában a középiskolásokból sem akarnak minden áron katonát nevelni, bár tény, a lehetőség ott áll előttük, s a képzés sajátossága miatt már nem teljesen kezdőként húzhatják fel az egyenruhát, ha így döntenek.

A mai kor katonai nevelése – a honvédelmi tábor, a Kadét Program – kiváló lehetőség arra, hogy a gyermekeket hazaszeretetre tanítsák, hogy megismerjék a magyarok gazdag történelmét, hogy megtapasztalják a bajtársiasságot, és igen, hogy megtanuljanak rendszer szerint élni.

Mert az élethez igenis kell a rendszeresség és a fegyelem. Sokszor bizonyítást nyert már, hogy nehezebb nélkülük.  Az pedig, hogy a fenti programokban részt vevők széles mosollyal mesélnek az élményeikről, őszinte barátságok szövődnek, és talán egy jövőbeli hivatás iránya is kialakulhat, szerintem tökéletes bizonyíték arra, hogy szükség van a hazafias nevelésre és a rendre.