Jó lehetőség a Honvéd Kadét Program

Havassy Anna Katalin Fotó: MekliZ Fotóstúdió
2023.04.27. 14:56

A Honvéd Kadét Programmal kapcsolatos konferenciát tartották április 26-án a Győrújbaráti Gyermektáborban, a MH 7. Területvédelmi Ezred szervezésében. Az eseményen a katonák mellett részt vettek a programban résztvevő iskolák vezetői és pedagógusai is, valamint néhány diák is, akik már testközelből tapasztalják a kadét létet.

A győrújbaráti konferencián számos meghívott vendég vett részt, akik minden részletre kiterjedő tájékoztatást kaptak a Honvéd Kadét Programról, beleértve azt is, miként van lehetősége egy oktatási intézménynek csatlakozni ehhez a lehetőséghez. Magyarországon jelenleg 127 iskolában ölthetnek már formaruhát a fiatalok, mert fontos kihangsúlyozni, hogy nem egyenruhát hordanak a diákok. Nem katonákat nevelnek ugyanis, hanem a hazájukat szerető, tájékozott, tanult és életrevaló felnőtteket, akik persze dönthetnek úgy, hogy a katonai hivatást választják. A hazafias és honvédelmi nevelés célja tehát nem más, mint hogy tudatosítsa a kamaszokban a haza szeretetének és a haza védelmének fontosságát, valamint hogy hozzájáruljon a diákok felelős állampolgárrá neveléséhez. 

A MH 7. Területvédelmi Ezred vonatkozásában Győr-Moson-Sopron vármegyében két iskola, a Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum és a mezőőrsi Magyar Műhely Általános Művelődési Központ, Vas vármegyében a Premontrei Gimnázium, illetve mintegy két hete a Savaria Szakképzési Centrum csatlakozott eddig a Kadét Programhoz, de egyre nagyobb az érdeklődés. Erről már dr. Horváth Zoltán ezredes, a MH 7. Területi Ezred parancsnoka beszélt a Győr+ Média érdeklődésére.

„A konferencia gyakorlati célja, hogy a programban részt vevő iskolák képviselői és a katonai vezetők elmondják a tapasztalataikat a hazafias és honvédelmi nevelésről. Fontos hangsúlyozni, hogy nem katonai kiképzésről, hanem honvédelmi ismeretek oktatásáról van szó. A diákoknak számos sport- és honvédelmi szakmai versenyt szervezünk, s a kadétok örömmel és lelkesen vesznek részt a feladatokban. A visszajelzések is jók, tehát úgy vélem, teljes mértékig pozitív a tapasztalat a Honvéd Kadét Programot illetően, ez pedig reményt keltő a jövőre nézve.”

Stark Krisztián kadét elmesélte, hogy még általános iskolás korában vett részt honvédelmi táborokban, s úgy tűnik, a továbbtanulását is meghatározták azok az élmények. 

„A Kadét Programban heti 2 óra foglalkozásunk van, ahol elsajátítjuk a honvédelmi alapismereteket, és például hasznos elsősegélynyújtási tudást is szerzünk. Számos érdekes és tartalmas programokat is tartanak nekünk: például a laktanyák életébe is belepillanthatunk. Mi egy nagy család vagyunk, amelynek a bajtársiasság az alapja. Számíthatunk egymásra, és ez nagyon jó. Illetve a Kadét Program keretében bepillantást nyerhetünk a honvédség által nyújtott lehetőségekbe, amely segít a további döntések meghozatalában is. Én egyelőre a tartalékosi rendszerhez csatlakozom, s ha úgy tapasztalom, hogy tényleg nekem való a honvédség, akkor belevágok” – zárta a kadét. 

Galéria: MekliZ Fotóstúdió

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka